szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Folynak a tesztelések, ígéretesek a próbálkozások Müller Cecília szerint. Az operatív törzs pénteki tájékoztatója.

Koronavírus-világjárvány
Már meghaladja az ötmilliót a koronavírussal megfertőzöttek száma a világon, és több mint háromszázezren vesztették életüket a betegség miatt, a járvány gazdasági hatásai pedig felbecsülhetetlenek. A járvány terjedése már több országban lassul, több helyen elkezdték enyhíteni a korlátozásokat, Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Pénteken a kormányzati tájékoztató oldal a koronavírus-járványról azt közölte, meghalt 3 újabb beteg, az összes elhunyt száma így 476 főre emelkedett. 37 új fertőzöttről számolt be az operatív törzs tájékoztató oldala, velük 3678 főre nőtt Magyarországon a beazonosított koronavírusosok száma. 1587-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.

Az aktív fertőzöttek száma 1615 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 44 százaléka, az elhunytak 61 százaléka, a gyógyultaknak pedig a 48 százaléka budapesti. Az aktív fertőzöttek harmada, 483 fő igényel kórházi kezelést, közülük 23-an vannak lélegeztetőgépen.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a pénteki tájékoztatását az aktuális járványügyi számadatok ismertetésével kezdte. „Jó hír, hogy 500 fő alá esett a kórházban ápoltak száma” – emelte ki. Az adatokat elemezve rámutatott, a százezer főre eső fertőzöttek száma összesen Magyarországon 37,6 főt jelent. Budapesten ez a szám 100, Zala megyében 90, Fejérben 87, Pest megyében 40 fő. A halálozási adatoknál 100 ezer főre vetítve országosan 5 fő az elhunytak száma. Az elhunytakról megjegyezte még, zömmel idős emberek. 100 ezer főből csak 3 fő hunyt el a 30-39-es korosztályból.

Kedvező járványügyi adatokat tudunk magunkénak.

A 37 új fertőzöttből 5 az Óhegy utcai idősotthonból származik, 2 a Pesti úti idősotthonból, másik 2 egy seregélyesi otthonból. Ezek a zárt közösségből származó fertőzöttek. Másik 15 fertőzött Budapestről származik, illetve az ország többi részéről. Müller azt is elmondta, a járványgörbe lapos, vagyis inkább lefelé tart.

A nemzeti oltóanyaggyárról azt mondta, erről már korábban aláírta egy megállapodást a Debreceni Egyetem (DE) és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), ott volt Kásler Miklós is, és már el is kezdték a munkát a virulógusok és a kutatók, folynak a tesztelések.

Muszáj sikeresnek lennünk, hiszen a vakcinára vár az egész világ – mondta Müller.

A tiszti főorvos szerint ígéretesek a próbálkozások.

A tájékoztató elején Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár adott ismertetőt, milyen pénzügyi, gazdasági könnyítéseket adott a kormány a katásoknak, vállalkozóknak, munkaadóknak, munkavállalóknak. Kiderült, 151 ezer katás fizetési kötelezettségét törölte a NAV, Összességében pedig százmilliárd forint adót engedett el a kormány.

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, ma is több mint 30 kórházba és egyéb helyre szállítanak védőeszközöket. Csütörtökön pedig 30 magatartásszegést észleltek a rendőrök országszerte. Folyamatosan zajlanak az egyeztetések a határnyitásokról, az osztrák–magyar határon a két ország állampolgárai átléphetnek, ha négy napnál frissebb negatív teszttel rendelkezik. A magyar–szlovák határon a szlovák állampolgárok beléphetnek Magyarországra, ha kevesebb mint 24 óráig tartózkodnak itt. A Romániába tartók átléphetnek a két ország határán, és nem kell karanténba vonulni.

Kérdések

Mi a helyzet a bányatavakkal? Müller szerint csak kijelölt fürdőhelyen szabad fürödni egyébként is. Szabadtéri strandok pedig úgy működhetnek, ahogy megengedett, a kijelölt helyeken, de tartsunk távolságot.

Meddig tart a sávos vásárlás? Indokolt a fenntartás, ki tudja, meddig.

Több óvodában törölköző helyett papírtörlőt használnak, maszk is kötelező. Müller szerint nem indokolt a gyerekeknek a maszk. „Teljes más a kisgyerekek anatómiája.” A szakember inkább a higiéniára és a távolságtartásra helyezné a hangsúlyt. De a papírtörlő használatát üdvözli.

Mikor szűnhet a karantén azokban az esetekben, ha valaki külföldről tér haza? Monitorozzák a külföldi intézkedéseket, ha úgy látják, enyhítenek, lazítanak.

Sokat beszélt Müller az adattisztításról, a minap 11 szabolcsi esetet áttettek Budapestre (10) és Zalába (1), mert ott éltek, hiába van a lakcímük Szabolcsban.

Országosan hány egészségügyi dolgozó fertőződött meg? 521 a járvány kezdete óta. Ma aktív fertőzött: 254 fő. 266 fő gyógyult, 1 fő elhunyt.

Frissítik-e a járvány lecsengésének megfelelően a különböző egészségügyi ellátások eljárásrendjét? Az alacsony fertőzöttségi arányt figyelembe véve meddig szükséges például PCR-teszt egyes vizsgálatokhoz, kezelésekhez? Folyamatosan frissítik az eljárásrendet, most sem kell több beavatkozáshoz PCR-teszt.

Összesen hány kiskorúnál mutatták ki a vírust? Összesen 49-nél. A 0–1 éves korosztályból 4-en fertőződtek meg.

A tatabányai beteghordó esetét még mindig vizsgálják. De a vizsgálat lezárta után sem fogják a közvéleményt tájékoztatni, csak a családot.

A törzs tájékoztatója előtt ezeket a kérdéseket küldtük el megválaszolásra:

  • Az iskolai ügyeletben/felzárkóztatáson hány gyerek lehet egyszerre egy csoportban?
  • A tatabányai Szent Borbála Kórházba hogyan került be és hogyan terjedt el ennyire a fertőzés?
  • Sajtóinformációk szerint a Bajcsy Kórházban nővérek miatt betegedhetett meg 24 egészségügyi dolgozó. Ezt meg tudják erősíteni? A kórházban hány beteg kapta el a fertőzést?
  • Országosan hány egészségügyi dolgozó fertőződött meg?
  • Sorra nyílnak a határok, az operatív törzs szerint mikor indokolt eltörölni a külföldről hazatérőkre vonatkozó két hét kötelező házi karantént?
  • Frissítik-e a járvány lecsengésének megfelelően a különböző egészségügyi ellátások eljárásrendjét? Az alacsony fertőzöttségi arányt figyelembe véve meddig szükséges például PCR-teszt egyes vizsgálatokhoz, kezelésekhez?
  • Mi indokolja a különbséget, hogy az iskolákba legfeljebb tíz fős csoportokban mehetnek a gyerekek konzultálni, az óvodások viszont teljes csoportlétszámban járhatnak újra? (amikor alszanak körülbelül 20 centire vannak egymástól az ágyak)
  • Meddig áll fenn az önkormányzatok kötelezettsége, hogy lássák el a március közepétől otthon maradásra kötelezett időseket? (az ellátás feltétele volt, hogy vállalják, otthon maradnak)
  • Mikor nyithatnak meg a könyvtárak?

Pénteki járványügyi percről percre tudósításunkat ITT találja.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Marabu FékNyúz: Száz év útkeresés

Marabu FékNyúz: Száz év útkeresés

Die Welt: Merkelék kedvenc autokratáját ki kell tenni a Néppártból

Die Welt: Merkelék kedvenc autokratáját ki kell tenni a Néppártból

"Milyen diktatúra ez?" – vita a veszélyhelyzet megszüntetéséről a Parlamentben

"Milyen diktatúra ez?" – vita a veszélyhelyzet megszüntetéséről a Parlamentben