szerző:
Serdült Viktória
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A maszkok rendelkeztek megfelelő szabvánnyal, az Európai Bizottság már tárgyal a gyártóval a helyettesítésükről.

Kínában gyártották azokat az Európai Bizottság által szétosztott egészségügyi maszkokat, melyekről az Origo pénteken írta meg: silány minőségük miatt meg kellett őket semmisíteni – tudta meg a hvg.hu. Az Operatív Törzs pénteken megerősítette a maszkok rossz minőségéről szóló hírt, de ők sem közölték, pontosan honnan származnak a kifogásolt védőfelszerelések, és hiába küldtünk erről kérdéseket, azt sem árulták el, milyen típusú maszkokról van szó.

Az Európai Bizottság szóvivője lapunknak azonban elmondta: a KN95 típusú arcmaszkokat Kínában gyártották, és egy német beszerzőcégen keresztül érkeztek az Európai Unióba.

A maszkok rendelkeztek a megfelelő kínai szabvánnyal (GB 2626:2006), és a több európai hatóság vizsgálatai alapján megfelelő védelmet nyújtottak.

A Bizottság május 8-án jelentette be, hogy a Szükséghelyzeti Támogatási Eszközön keresztül 10 millió maszkot szereznek be. Ebből első szállítmányként 1,5 millió maszkot juttatnak el 17 tagállamnak és az Egyesült Királyságnak.

Magyarország a teljes szállítmányból 250 ezer darabot kap, ennek részeként elsőként 54 ezer védőfelszerelés érkezett május közepén. Ezeket azonban már ki sem szállították a magyar kórházakba, mert miután több tagállam jelezte, hogy a maszkok nem mentek át náluk a minőségellenőrzésen, az Európai Bizottság azonnal értesítette az érintett tagállamokat.

„A kínai gyártó minőségbiztosítási igazolását még a szállítás előtt alaposan megvizsgálták, és ugyanez történt a német beszerző megbízhatóságával kapcsolatban” – írta lapunknak a szóvivő.

Tájékoztatása szerint a tagállamok ettől függetlenül külön-külön is bevizsgálták a felszereléseket, ekkor Lengyelország, Hollandia és Belgium jelezte, hogy azok nem mentek át a teszten, majd Ausztriától is hasonló jelzés érkezett.

A szóvivő hozzátette, dolgoznak azon, hogy a gyártó kicserélje a maszkokat, de csak további minőségellenőrzési tesztek után. A most kapott védőfelszereléseket megsemmisítik. Az új mintákat már el is küldték ellenőrzésre, a tagállamokat pedig értesítik ennek eredményéről, és a szállítás időpontjáról.

„Mindent megteszünk, hogy utánajárjunk ennek az ügynek” – tette hozzá a szóvivő. A Bizottság közleményében sajnálatát fejezte ki a történtek miatt.

Mint azt korábban megírtuk, silány minőségű maszkokról, védőeszközökről és lélegeztetőgépekről korábban is voltak információk, ezek azonban nem az Európai Bizottságtól érkeztek Magyarországra, hanem többnyire egyenesen Kínából. A hvg.hu több ízben is érdeklődött ezekről, de akkor az operatív törzs nem reagált a kérdésekre.

A kínai árukkal azonban nemcsak nálunk, hanem másutt is akadtak gondok. Finnországban 2,3 millió, Hollandiában 600 ezer használhatatlan maszkot kellett visszahívni. Hasonló problémák adódtak a koronavírustesztekkel is: Spanyolországban 50 ezer, Csehországban 100 ezer hibás tesztet szűrtek ki.

Problémásnak bizonyultak kínai lélegeztetőgép-szállítmányok is: az ázsiai országból érkezett gépek nem alkalmasak koronavírusos betegek kezelésére, krónikus betegségek otthoni ellátására valók.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Dzindzisz Sztefan Gazdaság

A nagy kínai teszt: lehet-e maszkokkal hatalmat szerezni Európában?

Miután valamennyire normalizálódott a koronavírus-járvány után a helyzet Kínában, egyből nagyszabású diplomáciai hadjáratba kezdett a kommunista állam, hogy minél hamarabb helyreállítsa megtépázott renoméját. Egyelőre felemás sikerrel: aki eddig is barátian viszonyult hozzá, mint például Magyarország, azzal megmaradt a jó viszony, aki viszont kritikus volt, az is maradt. Azt mindenesetre már elérték Pekingben, hogy megakadályozzák az egységes uniós kiállást. A helyzetet Szunomár Ágnes Kína-szakértővel, a KRTK Világgazdasági Intézetének kutatójával és a Budapesti Corvinus Egyetem oktatójával tekintettük át.

Romániában már nem lehet elrendelni a kötelező karantént

Romániában már nem lehet elrendelni a kötelező karantént

900 új koronavírusost találtak Ukrajnában

900 új koronavírusost találtak Ukrajnában

Miért éri meg néha hallgatni beszéd helyett?

Miért éri meg néha hallgatni beszéd helyett?