szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pedig volt baj a kínai szállítmányokkal is, de akkor nem reagáltak a kérdésekre.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Meg kellett semmisíteni az Európai Bizottságtól (EB) kapott maszkok egy részét, mert olyan rossz minőségűek voltak – ezt kérdésére válaszolva Kiss Róbert rendőr alezredes erősítette meg az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján. Az Origo szerint 54 ezer darabról van szó. A minőségi problémákról maga a Bizottság értersítette a tagországokat, a kiszállítás után.

Az EB összesen 10 millió maszkot szerzett be, amelyeket aztán szétosztottak a tagállamok között.

Silány minőségű maszkokról, védőeszközökről és lélegeztetőgépekről korábban is voltak információk, ezek azonban nem az Európai Bizottságtól érkeztek, hanem többnyire Kínából. A HVG több ízben is érdeklődött ezekről, de akkor az operatív törzs nem reagált a kérdésekre.

Az nem derült ki, hogy milyen forrásból származnak az EB-től kapott maszkok. A kínai árukkal azonban nemcsak nálunk, hanem másutt is akadtak gondok. Finnországban 2,3 millió, Hollandiában 600 ezer használhatatlan maszkot kellett visszahívni. Hasonló problémák adódtak a koronavírustesztekkel is: Spanyolországban 50 ezer, Csehországban 100 ezer hibás tesztet szűrtek ki.

Problémásnak bizonyultak kínai lélegeztetőgép-szállítmányok is: az ázsiai országból érkezett gépek nem alkalmasak koronavírusos betegek kezelésére, krónikus betegségek otthoni ellátására valók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória Világ

Politikai befolyás is érkezhet a repülőtereken landoló kínai maszkokkal

Százezrével érkeznek Európába az egészségügyi védőfelszerelések Kínából, ezzel egy időben mind többen aggódnak, hogy Peking a humanitárius célok mellett gazdasági és politikai haszonszerzésre is használja a segítségnyújtást. Különösen igaz az a közép-európai térségre, ahol Orbán Viktor és más kormányfők is az Európai Unió ellenpéldájaként hozták fel Kínát. Peking tagad, az viszont tény, hogy sok drágán vásárolt koronavírusteszt és maszk minőségével komoly bajok vannak.