szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

László Imre szerint a kormányhivatal megszegte hivatali kötelességét és visszaélést követett el.

Feljelentette a Fővárosi Kormányhivatalt a XI. kerületi önkormányzat képviseletében László Imre polgármester, miután nem kapták meg a járvány megelőzéséhez és leküzdéséhez szükséges, a törvényben biztosított eszközöket – áll a kabinet keddi közleményében.

László szerint a hivatal ezek után az eszközök számlával igazolt ellenértékét a fizetési felszólítás ellenére sem fizette ki az önkormányzatnak.

A kerület vezetője a hivatali kötelesség megszegésével elkövetett hivatali visszaélés bűncselekményi gyanúja miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányságon.

Újbuda a járvány kitörése óta több mint 130 millió forintot költött védekezésre, amelyből több mint 88 millió forintot fordítottak maszkok, védőkesztyűk, fertőtlenítőszerek és különböző koronavírustesztek beszerzésére. De ebből látták el a szakrendelőkben és alapellátásban részt vevő orvosokat, a szociális ellátásban, óvodákban és bölcsődében dolgozókat, az önkormányzat dolgozóit, és az Idősek Házát is, amely amúgy a kormány dolga lett volna a kerület szerint.

Az 1997-ben megalkotott egészségügyi törvény alapján született 18/1998-as népjóléti miniszteri rendelet 41. § (5) bekezdés d) és f) pontja azt írja elő, hogy járvány esetén a kormányhivatal feladata a gyógyításhoz szükséges eszközök biztosítása, de ennek nem tettek eleget – írták a közleményben.

Lászlóék szerint a kormányhivatal azzal szegte meg hivatali kötelességét és követett el hivatali visszaélést, hogy a fertőzés megelőzésének, terjedésének leküzdéséhez szükséges anyagokról, eszközökről nem gondoskodott. Majd az önkormányzat jogilag és pénzügyi bizonylatokkal is alátámasztott beszerzéseit tartalmazó, 2020. május 19-én kelt fizetési felszólításának sem tett eleget.

A polgármester szerint a kormányhivatal részéről azóta sem érkezett reakció.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Joó Hajnalka Itthon

Fideszes elődjénél is többet költ ügyvédekre Újbuda új, DK-s polgármestere

A baráti ügyvédi irodák sokaságát foglalkoztató volt IX. kerületi kollégájáétól eltérő modellt alkalmazott 2019-es leváltásig Újbuda volt fideszes polgármestere: Hoffmann Tamás keveseket bízott meg, ám őket busásan fizette. Az önkormányzattól kikért szerződésekben viszont nem ez volt a legmeglepőbb, hanem az, hogy a DK-s utód, László Imre tovább srófolta a korábbiakban sem szerény összeget. A polgármesterváltás egyik nyertese a kerületnek 2010 előtt is dolgozó Zala László irodája, aki anno kulcsszerepet vitt a Kopaszi-gate-ben.

A Fidesz útját járják be az amerikai republikánusok egy új tanulmány szerint

A Fidesz útját járják be az amerikai republikánusok egy új tanulmány szerint

Megkérdeztük az Operatív törzset, milyen teszteket használnak, azt válaszolták, hordjunk maszkot

Megkérdeztük az Operatív törzset, milyen teszteket használnak, azt válaszolták, hordjunk maszkot

"Aljasnak érzem, hogy egy ilyen törvényt áttoltak" – Tóth Judit, az orvosszakszervezet alelnöke a HVG Teraszon

"Aljasnak érzem, hogy egy ilyen törvényt áttoltak" – Tóth Judit, az orvosszakszervezet alelnöke a HVG Teraszon