szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tiszti főorvos vagy nem volt elég alapos, vagy már nem kell a kockázatos beavatkozások előtt PCR-teszt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Müller Cecília országos tiszti főorvos a sajtótájékoztatót azzal kezdte, a járvány kezdete óta 4027 igazolt fertőzöttet tartanak nyilván, az elmúlt 24 órában 10 újabb beteget találtak. Egy nagyon fiatal, 37 éves férfi halt meg (akinek az eddigi információk szerint nem volt alapbetegsége), ezzel 551 főre nőtt az elhunytak száma.

Müller szerint örömteli, hogy folyamatosan csökken az aktív fertőzöttek száma (ezzel együtt a gyógyultaké nő), 1124 ember beteg jelenleg is, 41 százalékuk budapesti. 344-en vannak még kórházban, 20-an lélegeztetőgépen.

Elmondta azt is, a 10 új fertőzöttből négyen budapestiek és hárman Pest megyeiek.

Az elhunytakról is részletesen beszélt: 328 budapesti, 91 Pest megyei, 43 Fejér megyei, 37 Komárom-Eszergom megyei, 16 Zala megyei, 8 Veszprém megyei, 6 Borsod és Csongrád-Csanád megyei, 3 Tolna megyei, 2-2  Győr-, Hajdu-, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok megyei, 1-1 Bács-, Nógrád és Somogy megyei ember halt meg.

Békés, Szabolcs és Vas megyében nincs koronavírusos áldozat.

A tájékoztatón Müller Cecília hosszú percekig beszélt arról, hogyan nyissuk újra a nyaralót. Olyan részletekig elmenve, hogy fontos a vízkőtelenítés, hiszen sok kórokozó lehet ott, át kell folyatni a rendszert, de az elsőre kieresztett vízből ne főzzünk, ha ősszel feltöltve hagytuk a víztartályokat, a vizet ki kell cserélni.

Vastag porréteg lehet a bútorokon, ezért mindenképpen egy nedves tisztítást ajánl.

Tárjuk ki az ablakot, mielőtt elkezdünk takarítani, de ne csináljunk huzatot, hogy a port felkeverjük.

 

Mindez ahhoz képest volt döbbenetes, hogy Müller Cecília a keddi tájékoztatót a hvg.hu kérdésére azzal zárta, kedden dönt arról, hogy

az egészségügyi ellátás a járvány előtti időszakra visszatérhet,

majd azt ígérte, a részletekkel ma áll elő.

A járvány miatt talán Orbán Viktor korábbi akarata is érvényesül

Beletört a bicskája a kórházak komolyabb átalakításába az egykori egészségügyi államtitkárnak, aki képtelen volt végrehajtani a miniszterelnök utasítását a krónikus ellátás átcsoportosításáról. Most, a drasztikus ágykiürítés után új helyzet adódott, kérdés, hosszú távon kihasználja-e a kormány a helyzetet.

Egy érdekes válasza mindenesetre volt. Az egyik kérdés arra vonatkozott, kell-e még PCR-teszt az egészségügyi ellátás előtt. Müller erre azt mondta, "nem minden esetben kell tesztet csinálni, sőt, kifejezetten kevés esetben van erre szükség." Müller azt mondta, csak gyanús esetekben kell elvégezni a laborvizsgálatot. Nem mondta, hogy a miniszter vagy ő döntött volna a változtatásról, mindenesetre eddig a szakmai kollégiumok ajánlása esetén a meghatározott veszélyes beavatkozások előtt kötelező volt tesztet csinálni mindenkin. (Tudomásunk szerint kedden még végeztek PCR-tesztet kórházi műtét előtt.)

Tisztázó kérdésünkre délután írásban válaszolt az operatív törzs. Azt írták, "a 2020. május 15-én kiadott EMMI körlevél szerint a tervezett fekvőbeteg ellátások újraindítása során az egészségügyi szolgáltatónak a COVID-gyanús esetekben a beavatkozásokat el kell halasztani, azt csak negatív SARS-CoV-2 PCR eredmény esetén lehet elvégezni. Amennyiben a gyanú a járó- vagy fekvőbeteg szolgáltatónál merül fel először, akkor PCR vizsgálatot az adott szolgáltatónál kell elvégezni." Ez azért furcsa, mert május 22-én Müller Cecília a hvg.hu kérdésére még azt mondta, a szakmai kollégiumok által magas kockázatúnak ítélt beavatkozások előtt is kötelező a PCR-teszt.

A Ripost arra kíváncsi, mi történik, ha egy gócban fellángol a járvány. Kiss Róbert alezredes elmondta, folyamatosan nyomon követik az adatokat, az operatív törzs egy bevetési egység felállításáról döntött, akik a helyszínre menve azonnal intézkedhetnek.

Megkérdezték, hova menjünk nyaralni, bel- vagy külföldre? Müller szerint itthon nyaralni biztonságos, azt szívből tudja ajánlani (ez egybevág a kormányzat törekvésével), majd felhívta a figyelmet arra, a különböző országokban eltérő a járványügyi helyzet, fontos tájékozódni a szabályokról is.

A Blikk a 37 évesen elhunyt férfire kérdez rá, de csak általános válaszokat kap, hogy ritkán, de sajnos van példa ilyen gyorsan lezajló fertőzési esetre is, de ettől még a krónikus beteg, idős emberek tartoznak a magasabb kockázati csoportba. A férfi környezetét felderítették, a kontaktszemélyeket megfigyelés alá vonták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fusizás, osztálypénz, unokázós csalás – így csökkentené az államadósságot a Duma Aktuál

Fusizás, osztálypénz, unokázós csalás – így csökkentené az államadósságot a Duma Aktuál

Koronavírus: 6369 fertőzöttet találtak, 143 ember elhunyt

Koronavírus: 6369 fertőzöttet találtak, 143 ember elhunyt

Nincs hatása hosszú távon a járványnak a klímaváltozásra

Nincs hatása hosszú távon a járványnak a klímaváltozásra