szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hadházy Ákos adatigényléssel fordult az Európai Parlament fideszes alelnökéhez.

Gyanús körülmények között került majdnem 35 millió forint állami támogatás előbb Járóka Lívia egyik egyesületéhez, majd a fideszes európai parlamenti képviselő tanácsadó cégéhez, közölte Korrupció Infójában Hadházy Ákos. A független képviselő fel is jelentené az Európai Parlament alelnökét.

Hadházy szerint Járókának két saját alapítású egyesülete is van, az Európai Fiatalok Együtt a Sportért Sportegyesület, illetve Járóka Lívia Tehetségmentő Egyesület, amelyek éveken keresztül alig évi pár százezer forintos bevétellel rendelkeztek. Utóbbi egyesületet 2014-ben alapította, de egyetlen évet kivéve alig-alig volt bevétele, 2016-ban azonban hirtelen 10+25 millió forintot kapott a kormánytól, a cégbírósági  beszámoló szerint végül ebben az évben 34 743 000 forint bevételhez jutottak.

10 millió forintot roma futballista fiatalok részére, 25 milliót pedig nehezen meghatározható tanácsadási feladatokra.

Hadházy Ákos szerint Járóka Líviának ugyanakkor van egy állítása szerint „jelenleg kényszerfelszámolás alatt álló egyszemélyes tanácsadó cége, a J.L.R. Consulting Kft.".

A vállalkozásnak az utóbbi években szintén csak néhány százezres-milliós bevételei voltak, azonban a cég 2017-ben a Járóka Lívia Tehetségmentő Egyesület 35 milliós támogatásához kísértetiesen hasonló összegű (34,892 millió forint) bevételt jelentett le és ebből 17 millió nyereség meg is maradt.

Ilyen véletlent nehéz elképzelni, a legkézenfekvőbb magyarázat az lenne, hogy a képviselő saját cége számlázta le az egyesületnek adott teljes állami támogatást"

– közölte a képviselő.

Hadházy megjegyzi, hogy 2014-ben Járóka nem jutott a parlamentbe, csak 2017-ben, Pelczné Gáll Ildikó lemondása után került vissza oda, az EMMI pedig pont ekkor adott 35 millió forintot az egyesületnek.

A képviselő közérdekű adatigényléssel fordult Járókához, hogy a 35 milliós állami támogatás felhasználásának körülményeit megtudja, eddig nem járt sikerrel.  

Azt, hogy Járóka egyesülete a saját maga egyszemélyes “tanácsadó” cége számára utalta át a pénzt, (elsikkasztotta) egyelőre csak feltételezés, ami sajnos nem cáfolható addig, amíg a képviselőnő nem küldi meg, hogy az egyesület mire költötte a 10+25 millió forint támogatást. Az általa hivatkozott projektet azonban egyértelműen lopta. Az Egyesület működéséről ugyanis a gyakorlatilag töküres faceoldalon kívül egyetlen beszámoló olvasható, más nyoma nincs az interneten”

– írta Hadházy.

A képviselő mindössze egy írást talált, a Nemzeti Sport cikkét, amelyben azt írják, hogy Járóka Lívia Tehetségmentő Egyesületet (JALTE) működteti a Vasas hajdani legendája, a roma származású Farkas János nevét viselő programot is. Hadházy szerint azonban ez a program nem létezik, ellenben a Farkas János Alapítvánnyal, amihez viszont Járóka “egyesületének” semmi köze.

"Ha valóban európai demokráciában élnénk és Járóka nem számol el néhány nap alatt az összeggel, a képviselő néhány napon belül már nem lenne az Európai Parlament alelnöke. Ha a képviselő nem válaszol egy héten belül, feljelentem. Egy Fidesz diktatúrában persze minden lehet – erről a tényről a magyarok néhány százaléka fog csak hallani, a kormány propagandagépezete pedig bőszen fog továbbra is teljesen nyíltan cigányozni. Polt pedig majd kimossa, a másik fideszes díszkisebbségi, Farkas Flórián is vígan vigyorog a Fideszben, pedig milliárdok tűntek el a keze alatt" – írta Hadházy.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felfüggesztették az SZFE honlapját

Felfüggesztették az SZFE honlapját

Sosem ment még olyan jól a Teslának, mint most

Sosem ment még olyan jól a Teslának, mint most

A jegybank Monetáris Tanácsa: Ne ránk figyeljenek!

A jegybank Monetáris Tanácsa: Ne ránk figyeljenek!