szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kerpel-Fronius Gábor szerint ezért nem szeretné a budapesti városvezetés, ha az augusztus 20-i tűzijáték a hídon legyen.

Idén 1,3 milliárdba kerülhet az augusztus 20-i tűzijáték, a nemzeti ünnep köré pedig többnapos rendezvénysorozatot szervez a kormány, és több pénzt szán rá, mint a Lánchíd felújítására. Az ünnepségsorozat költsége 6,57 milliárd forint lehet, a Lánchíd rekonstrukciójába 6 milliárddal szállnak be.

Mivel a híd rossz állapotban van, a főváros azt kéri, ne az legyen a tűzijáték egyik helyszíne. Karácsony Gergely főpolgármester egy mérnöki jelentésre hivatkozva beszélt erről, amely szerint a híd állapotának romlásához nagyban hozzájárultak az augusztus 20-i tűzijátékok.

Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes pedig már odáig ment, hogy kijelentette: a hídon sem tűzijáték, sem tömegrendezvény nem lesz.

Tüttő után az átláthatóságért, a részvételiségért, az innovációért és a fenntartható fejlődésért felelős főpolgármester-helyettes, Kerpel-Fronius Gábor is megszólalt az ügyben. Ő az ATV szerda reggeli műsorában volt vendég, és arról beszélt, hogy a főváros azért nem szeretné, hogy augusztus 20-án legyen tűzijáték a Lánchídon, mert a híd állagát szerintük „lényegileg rontja”.

Kerpel-Fronius úgy fogalmazott,

kivagyiságot mutat, hogy a jelenlegi helyzetben a kormány minden idők legnagyobb tűzijátékára készül.

Hozzátette, hogy a fővárost sújtó folyamatos elvonások miatt nincs pénz a felújításra. Ő volt az, aki korábban úgy fogalmazott: téglajegyekkel lehetne összegyűjteni a felújítás költségeinek fedezetét. Erről most azt mondta, elképzelhetőnek tartja, hogy a budapesti polgárokban van adakozó kedv a felújítás támogatására, ám ez nem a budapestiek, hanem az általa Fidesz-közeli oligarcháknak nevezett üzletemberek feladata lenne.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balla Györgyi Gazdaság

A 18. kerületi óvodáknál folytatódik az önkormányzatok és a kormány harca

Még az ág is húzza a 18. kerületi önkormányzatot: óvodabezárásokra kényszerülhet, és könnyen lehet, hogy az óvónők anyagi megbecsülésére szánt hűségprémiumra sem lesz fedezet. Az óvodák megmentésére hozott tervet ugyanis egyetlen tollvonással dobta vissza a fővárosi kormányhivatal, a beígért pénzt pedig az állam viszi a vészhelyzetre hivatkozva.

Lukasenka Washingtont nyugtatja, hogy nem avatkoznak be az oroszok

Lukasenka Washingtont nyugtatja, hogy nem avatkoznak be az oroszok

A magyar gazdaság utolérte és megelőzte a szlovákot

A magyar gazdaság utolérte és megelőzte a szlovákot

Kiszámolták, melyik az olcsóbb: az agglomerációból ingázni Budapestre vagy a fővárosban lakást venni

Kiszámolták, melyik az olcsóbb: az agglomerációból ingázni Budapestre vagy a fővárosban lakást venni