szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az EU 27 országában készítettek felmérést az alapjogok tiszteletben tartásáról.

Magyarországon a legkisebb azoknak az aránya, akik szerint az emberi jogok tiszteletben tartása a tisztességes és méltányos társadalom egyik fontos alkotóeleme – szemlézte a Népszava az EU Alapjogi Ügynökségének kutatását.

A magyar megkérdezettek 76 százaléka mondta azt, hogy fontos az emberi jogok tiszteletben tartása, míg az EU-átlag 88 százalék.

A legtöbben Magyarországon félnek attól, hogy kampány idején pártok vagy mozgalmak megfélemlítő akcióinak az áldozataivá válhatnak. Nálunk 43 százalék ez az arány, az uniós átlag 23 százalék.

Magyarországon a legelterjedettebb az a vélemény, hogy a nem kormányzati és jótékonysági szervezetek soha vagy alig képesek szabadon, a kormánytól függetlenül működni. Itt azt emberek 38 százaléka osztja ezt a nézetet, miközben az EU átlaga 21 százalék.

A korrupció súlyos problémának számít: a megkérdezett magyarok 72 százaléka szerint nagyobb esélye van annak állást kapni, aki a hatalmon lévő párthoz tartozik. 60 százalék mondta azt, hogy kenőpénzt kell adni a gyorsabb és jobb egészségügyi ellátásért.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!