szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Súlyosbodik a járványhelyzet.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Magyarországon a negyedik napja nem hunyt el koronavírus-fertőzött, miközben a beazonosított fertőzöttek száma csak öttel nőtt, amivel 4210 fő lett az összes esetszám. Az aktív fertőzöttek száma 736 fő.

A környező országokban nem ilyen jó a helyzet. Szerbiában zavargások törtek ki, miután Vucic elnök bejelentette: ismét hétvégi kijárási tilalom jön, ugyanis egy nap alatt közel háromszázzal nőtt az igazoltan fertőzöttek száma, ami mostanra elérte a 16 719-et. A COVID-19 betegség áldozatainak száma egy nap alatt tizenhárommal emelkedett, a járvány kezdete óta összesen 330-an hunytak el.

Romániában 555-tel emelkedett, és rekordot döntött a napi esetek száma, így szerdán meghaladta a 30 ezret az azonosított koronavírus-fertőzések száma. Az országban eddig egyszer, április 11-én haladta meg az 500-at a napi esetszám, akkor 523 fertőzést diagnosztizáltak. Az ismert aktív esetek száma is újból megközelítette az áprilisi csúcsot: szerdán 7559 fertőzöttről tudtak. Ennél több fertőzött csak az április 29-i tetőzéskor és az azt megelőző két napon szerepelt a járványügyi hatóságok nyilvántartásában.

Az utóbbi 24 órában 18 COVID-19-ben szenvedő beteg vesztette életét Romániában. Ez elmarad az utóbbi hét átlagától, de kedden 31 haláleset volt, ami szintén a járvány első romániai tetőzésének időszakát idézi. Romániában a betegség megjelenése óta 30 175 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, közülük 1817-en életüket vesztették, 20 799-en meggyógyultak, 237 embert pedig intenzív osztályon ápolnak.

Közben jelentősen, 114 esettel – az előző napinál 51-gyel többel – nőtt a koronavírus-fertőzés napi esetszáma az ukrán fővárosban, miután lazítottak a korábban elrendelt karanténszabályokon. A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács által közölt adatok szerint a járvány kezdete óta Kijevben 5779 esetet regisztráltak. Felgyógyult 1900 fő, meghalt 119 beteg. A városban július 6-án oldottak fel néhány korábbi karanténkorlátozást, egyebek között újra kinyitottak a közétkeztetési intézmények, a színházak és a mozik 22 óra után.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a járvány kezdete óta Ukrajna egészében 50 414 koronavírus-fertőzést regisztráltak, 23 119-en felépültek, 1306 beteg meghalt. A legtöbb fertőzöttet Kijevben, valamint a nyugat-ukrajnai Lviv és Csernyivci megyékben mutatták ki.

Ausztriáról megírtuk, hogy az ottani hatóságok megkettőzik az ellenőrzést a magyar és a szlovén határon, a busszal érkezőknél útlevélellenőrzés is van. A koronavírus megszaporodott esetei miatt utazási figyelmeztetést adnak ki Romániára, Bulgáriára és Moldovára, és aki ezekből az országokból érkezik, annak 14 napra karanténba kell vonulnia. Sebastian Kurz osztrák kancellár emlékeztetett, hogy a közelmúltban az új fertőzések számának napi növekedése több alkalommal is meghaladta a százat. Hangsúlyozta: a veszély még nem múlt el; helyi szinten gócpontok alakultak ki, és ezekre ott helyben kell reagálni – szögezte le, utalva a Felső-Ausztriában ismét bevezetett szigorításokra. Felső-Ausztriában csütörtöktől a nyilvános zárt helyeken, így az üzletekben ismét kötelező lesz a maszk viselése.

A kétmilliós Szlovéniában egy nap alatt 53-mal nőtt a fertőzöttek száma, a négymilliós Horvátországban pedig 52-vel. Szlovákiában, ahol kicsivel több mint ötmilliónak laknak, az új fertőzöttek száma 31 volt legutóbb.

Mindezek fényében megkérdeztük az operatív törzset és a Külügyminisztériumot, hogy terveznek-e lépni a környező országokban tapasztalható járványhelyzet miatt. A törzs annyit írt, hogy:

folyamatosan értékeljük a környező országok járványügyi helyzetét, és ha szükséges, lépéseket teszünk. A magyarországi járványügyi adatok egyelőre kedvezőek, a sikeres védekezésnek köszönhetően az aktív fertőzöttek, a kórházban ápoltak száma fokozatosan csökken, és az új fertőzöttek száma sem nő tendenciaszerűen.

A külügy azt közölte, hogy „az operatív törzs Szerbia és a világ összes többi országa esetében is folyamatosan figyelemmel kíséri a koronavírus-járvány fejleményeit, és, ha szükséges, döntéseket is hoz”.

(Adatok és információk: MTI, Johns Hopkins Egyetem)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
21 millió felett a fertőzöttek száma

21 millió felett a fertőzöttek száma

Hamvay Péter: Emberi színjáték

Hamvay Péter: Emberi színjáték

Súlyosan megrongálódott a világ egyik legfontosabb rádióteleszkópja

Súlyosan megrongálódott a világ egyik legfontosabb rádióteleszkópja