szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szakrendeléseken és a háziorvosi praxisokban is egyre komolyabb létszámhiánnyal küzdenek.

Az idősebb orvosokat kibillentette a járvány a régi kerékvágásból, s harmaduk jórészt az egészségpolitika bizonytalankodása miatt még vissza sem tért a gyógyításba – írja pénteki számában a Népszava. A lap hozzáteszi:

kétséges az is, hogy aki most kihagyott néhány hónapot, világos ösztönzést pedig nem kapott a folytatásra, nem vonul-e végleg nyugdíjba. Mindenesetre a hiány már most nyomot hagy az ellátórendszeren.

A lap az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) adataira hivatkozva leírja azt is, hogy a praktizáló gyógyítók harmada 60 év feletti, és az elmúlt hetek tapasztalatai szerint közülük minden harmadik nem ment vissza korábbi állásába dolgozni. „Káosz van, s amíg ebben nem lesz valamiféle rend, megfontolandó, hogy újra bemenjek” – mondta a lapnak egy nagy vidéki kórház aneszteziológusa, akit vállalkozási formában alkalmaznak.

Kásler Miklós emberminiszter ugyanis márciusban egyértelműen megtiltotta, hogy a 65 év felettiek olyan tevékenységet végezzenek, amely során közvetlenül találkozhatnak a páciensekkel. Áprilisban viszont olyan utasítás érkezett, aminek értelmében az intézmények ismét foglalkoztathatták az idősebb egészségügyi dolgozóikat, ha egyébként nem tudták megszervezni az ellátást, és az érintettek önként vállalták, hogy visszatérnek a közvetlen gyógyításba. De egyértelmű állásfoglalás nincs az ügyben.

Egy másik, a lapnak nyilatkozó orvosnak akkor ment el a kedve az egésztől, amikor a járvány alatt jóval kevesebb pénzt kapott, mint ugyanannyi munkáért korábban. Ő egyébként 150-200 ezer forintot kap az intézménytől, ám amikor a másodvonalba kényszerült, és csak telefonon konzultálhatott a betegekkel, ugyanazért a munkáért 15 ezer forintot utalt neki a szolgáltató.

De nemcsak a szakrendelésben, a háziorvosi praxisokban is egyre kevesebb a gyógyító. A hvg.hu az április adatokat térképre vitte, ami a betöltetlen háziorvosi praxisokat illeti, akkori adataink szerint így néz ki a helyzet:

Most a Népszava azt írja, vannak olyan területek, ahol a fiatalabbakra nagyon nagy teher hárul, például Fóton a hét háziorvosból csak kettő 65 év alatti, így a sajátjuk mellett öt praxist segítettek ki.

„A háziorvosi körzetek felében 55 évnél idősebb orvos dolgozik” – idézte a statisztikát Cserni István, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója, verőcei háziorvos. Hozzátette, nincs egyértelmű utasítás arra vonatkozóan, hogy kötelező visszaállni vagy sem a régi háziorvosi praxisműködésre, így nagyon vegyes a kép. Van olyan 65 év feletti háziorvos, aki még ma sem dolgozik, mások részmunkaidőben fogadnak beteget, de van olyan kolléga is, aki végig dolgozott a vészhelyzet alatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jelentős anyagi kár: Bugatti ütközött egy Porschéval – videó

Jelentős anyagi kár: Bugatti ütközött egy Porschéval – videó

315 km/h a végsebessége az Audi RSQ8-R divatterepjárónak

315 km/h a végsebessége az Audi RSQ8-R divatterepjárónak

Libanon éveken át puskaporos hordón élte az életét

Libanon éveken át puskaporos hordón élte az életét