szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Momentum és a Márki-Zay Péterhez tartozó MMM aktivistái gyűjtik a nemzeti konzultációs íveket. A kitelepüléseiken azonban rendre ott vannak a Fidesz és a Fidelitas aktivistái is.

„Két héttel ezelőtt elmentem a rendőrségre, hogy bejelentsem, az elkövetkezendő időszakban hol és mikor gyűjtjük a nemzeti konzultáció íveit, nincs kampányidőszak, ezért úgy gondoltuk, hivatalosan értesíteni kell a rendfenntartókat” – mondta a Magyar Narancsnak Csóka-Szűcs János.

Ő az az ellenzéki aktivista, akit korábban egy ötszavas Facebook-poszt miatt vittek el a rendőrök, előállították, miután arról írt, hogy „Gyulán is kiürítettek 1170 ágyat”.

"A Rákosi-rendőrség is tartott házkutatást nálunk, a család ehhez van szokva"

Kusinszki András és Csóka-Szűcs János (képünkön) rabosítását követően a HVG igyekezett minden érintettet megkeresni. A tisztánlátást csak azok nem segítették, akiknek ez módjukban állt volna.

Később a Gyulai Járási Ügyészség bűncselekmény hiánya miatt megszüntette az eljárást, és az is kiderült, hogy a Momentum és a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) tagját Görgényi Ernő gyulai fideszes polgármester jelentette fel.

A Magyar Narancs azt írja, hogy Csóka-Szűcs elment a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságra bejelenteni, hogy az elkövetkezendő hetekben pultokkal kitelepülnek tucatnyi településen, és ehhez táblázatot is mellékelt. Az aktivista elment a szeghalmi és a békési rendőrkapitányságokra is, ahol szintén átadta a táblázatot. Szeghalmon arról biztosították, hogy mindezt átküldik a gyulai és a sarkadi rendőröknek is.

Ezen kívül sehol nem hirdették meg előre a kitelepüléseket, sem helyet, sem dátumot nem közöltek nyilvánosan, mégis azt tapasztalták, hogy sok helyütt, így legutóbb Dobozon előre várták őket a Fidesz és a Fidelitas aktivistái.

„Néhány alkalom után nem tudtuk nem észrevenni, hogy az adott település kormánypárti aktivistái nem odaérkezésünk után fél órával jelennek meg, hanem már ott vártak bennünket. Arra is gondoltunk, belülről súghat valaki, ezért a táblázattal szemben módosított időpontban jelentünk meg és váltogattuk a helyszíneket. Ennek ellenére a táblázatban előre eltervezetten szereplő településeken és időpontban jelentek meg a kormánypárt aktivistái. Ezzel kizártuk, hogy belülről mehet ki az információ. Ez történt legutóbb július 12-én, Dobozon is, holott időközben ezt a kitelepülést mi töröltük is a programból” – mondta Csóka-Szűcs a Narancsnak.

A lap megkereste a helyi rendőrséget is, szerintük „a megkeresésében megjelölt táblázat nem kerülhetett ki” a rendőrségtől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hogyan beszéljünk a gyerekekkel? Akár van sajátunk, akár nincs...

Hogyan beszéljünk a gyerekekkel? Akár van sajátunk, akár nincs...

Éles lőszert is használtak a fehérorosz rendőrök a tüntetők ellen

Éles lőszert is használtak a fehérorosz rendőrök a tüntetők ellen

Újabb 15 magyarnál mutatták ki a koronavírust

Újabb 15 magyarnál mutatták ki a koronavírust