szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Alaposan átalakulnak a biológiaórák.

Jelentősen átszabja a középiskolai biológiaoktatást a szeptembertől hatályba lépő módosított Nemzeti alaptanterv (NAT) és a kerettantervek – írja a keddi Magyar Nemzet. Az új kötetben olyan új témakörök is szerepelnek, mint például

az élet kémiai alapjainak és a keletkezésével kapcsolatos elképzelések bemutatása, vagy a változékonyság biológiai alapjainak és technológiai vonatkozásainak mélyebb elemzése"

– fogalmaznak a kormányközeli lap cikkében.

"Napjainkban akár a járványtan, akár egyéb orvosi területek vagy a mezőgazdasági technológiák számos problémát, kérdést vetnek fel. Az evolúció témaköréről pedig a legújabb elméletek és eredmények figyelembevételével kapnak képet a tanulók" – mondta a Magyar Nemzetnek Veres Gábor tankönyvfejlesztő.

Arató László: A magyartanítás katasztrófája avagy a „módosított" NAT

Ez a Nemzeti alaptanterv nem nemzeti és nem alaptanterv. Nem nemzeti, mert olyan anyagmennyiséget tartalmaz, amely az iskolába járó diákok nagy részét eleve kirekeszti a nemzetből, a szakközépiskolák (szakiskolák) diákjait eleve meg sem célozza. Nem alaptanterv, mert nem pusztán kereteket és alapelveket, műveltségterületenként követendő fejlesztési feladatokat tartalmaz, hanem részletekbe menően előírja a tananyagot.

Veres szerint a változásokat a 21. század természeti és technológiai kihívásai, valamint a tanulás-tanítás módszertani fejlődése indokolja. Azt is mondta, hogy a változások nyomán az életközösségek leírásáról inkább a vizsgálatukra helyeződik a hangsúly, így lehetőség nyílik az önálló kutatásra, az élményalapú tanulásra.

A tananyagba olyan témák is bekerültek, amelyek közel állnak a kamaszok érdeklődéséhez. Az emberi bőr témájánál például a tetoválások és a testmódosítások is szóba kerülnek. Emellett változatlanul kiemelt témakör az emberi szervezet felépítése és működése, de sok idő jut még a fenntarthatóságra,

illetve a Föld és a Kárpát-medence értékeinek megismerésére is.

"Van például olyan gyakorlat, amikor a különböző élelmiszerek zsírtartalmát vizsgálhatják meg a tanulók, míg a 'Válj szakértővé!' típusú feladat a vírusterjedés modellezéséről is szól" – mondta még a tankönyvfejlesztő. Veres szerint a kerettanterv alapján némileg csökkent a tananyag, bár nem olyan jelentős mértékben, mint a fizika vagy a kémia esetében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Libanon éveken át puskaporos hordón élte az életét

Libanon éveken át puskaporos hordón élte az életét

Nagyszabású és borsos árú mozipark nyílik Kisvárdán

Nagyszabású és borsos árú mozipark nyílik Kisvárdán

Donald Trump hajmosási panaszai miatt módosulhatnak a szabályok az Egyesült Államokban

Donald Trump hajmosási panaszai miatt módosulhatnak a szabályok az Egyesült Államokban