szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre nagyobb probléma ez, főleg vidéken.

Idén 103 gyógyszerészt avattak doktorrá a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán. Tavaly 131-en, 2018-ban pedig 137-en diplomáztak – írja a Világgazdaság. A lapnak Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai igazgatója elmondta: hullámzó a végzős gyógyszerészhallgatók száma, de az Állami Egészségügyi Ellátó Központ adatai szerint az újonnan nyilvántartásba vettek létszámára is ez jellemző.

A lap ismerteti a Szinapszis Kft. kutatását, amely szerint

a gyógyszertárak 52 százalékánál okoz ez problémát, főként vidéken.

A cikk szerint több gyógyszertárat érzékenyen érinthet az a 2025-től érkező előírás, amelynek értelmében csak az lehet gyógyszertárvezető, aki megfelelő szakvizsgával rendelkezik – folytatta Marjai. A követelmény alól csak azok a gyógyszerészek kapnak majd mentességet, akik betöltötték az ötvenedik életévüket. A HGYSZ azonban jogszabály-módosítást javasolt az Emberi Erőforrások Minisztériumának, mondván, méltányosabb lenne a szabályozás, ha a gyógyszerészek nagyobb része kapna mentességet.

A javaslat része, hogy a gyógyszertárvezetéshez szükséges szakvizsga követelményét felmenő rendszerben vezessék be, de ezt a minisztérium elutasította. A jogszabály kimondja, hogy megfelelő szakképesítéssel kell a gyógyszertárvezetőknek rendelkezniük, csakhogy Marjai szerint jelenleg húszféle szakképesítés szerezhető meg a szakgyógyszerész-képzésben, és nem tudni, mely szakirányok felelnek meg az előírásnak. Ezért a HGYSZ arra kérte a szaktárcát, hogy ezeket a részleteket rendeletben rögzítse.

A VG idézte Hankó Zoltánt, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökét  is, aki egy korábbi háttérbeszélgetésen azt mondta, „évente 450-460 gyógyszerészhallgatót vesznek fel a hazai orvosegyetemek gyógyszerész karaira, a lemorzsolódás pedig 20 százalék körül van”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radikálisan felforgatja a tengeri táplálékláncot a globális felmelegedés

Radikálisan felforgatja a tengeri táplálékláncot a globális felmelegedés

Kiderült, ki játssza majd Fülöp herceget A Korona utolsó két évadában

Kiderült, ki játssza majd Fülöp herceget A Korona utolsó két évadában

Nem nyúltak a Sziget 700 milliós profitjához

Nem nyúltak a Sziget 700 milliós profitjához