szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az orvostanhallgatók fele nem Magyarországon képzeli el a jövőjét, egyharmaduk hosszabb távon is külföldön dolgozna.

A magyar orvosi egyetemisták fele a bizonytalan megélhetés miatt külföldi munkavállalást tervez – írja a 24.hu a Magyar Orvosi Kamara (MOK) legújabb kutatására hivatkozva.

A felmérés négy nagy egyetem – a Debreceni Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, illetve a Semmelweis Egyetem – több mint 3700 orvoshallgatójának a válaszai alapján készült.

A leendő orvosok a jövőjükről úgy nyilatkoztak a kutatás szerint, hogy minden ötödik külföldön szeretne elhelyezkedni, míg, 29,7 százalékuk pedig hosszabb távú munka miatt gondolkodik a külföldre költözésben, vagyis majd a hallgatók fele elhagyná az országot a jövőben. Az elvándorlás okára is rákérdezett a MOK, a válaszadók több mint fele az elégtelen fizetésre hivatkozott, míg 57,9 százalékukat a külföldi munkakörülmények és a tanulási lehetőségek motiválják.

A medikusok és medikák a kezdő orvosi bérrel kapcsolatban meglehetősen kritikusan nyilatkoztak, úgy gondolják, hogy a nettó 187 000 forintból nem tudnának megélni. Mintegy 28,9 százalékuk vállalna egy vagy több másodállást is vállalni, de 52,1 százalékuk egy helyen szeretne csak dolgozni. Az elégtelen fizetés kihat a leendő orvosok magánéleti terveire is: 60 százalékuk szeretne családot alapítani az egyetemet követő években, ezt viszont a jelenlegi fizetések mellett elképzelhetetlennek tartják.

A hálapénzről is kérdezték az orvosjelölteket. Több mint felük gondolja úgy, hogy a paraszolvencia megmérgezi az orvos-beteg kapcsolatot, 67,3 százalékuk korrupciónak tartja azt.

(Képünk illusztráció)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem jött be az ötlet: fél év után lehúzza a rolót a mobilos Netflix, a Quibi

Nem jött be az ötlet: fél év után lehúzza a rolót a mobilos Netflix, a Quibi

Egész Európában hiánycikké kezd válni az influenzaoltás

Egész Európában hiánycikké kezd válni az influenzaoltás

Tovább hízik a káderképző kisgömböc: ingatlanok után újságarchívumot vett az MCC

Tovább hízik a káderképző kisgömböc: ingatlanok után újságarchívumot vett az MCC