Tetszett a cikk?

A CEU leköszönőfélben lévő rektorhelyettese szerint fontos kimondani, hogy Magyarország bizonyos értelemben nem demokrácia. Igaz, más területeken még az. A rektorhelyettes szerint a CEU-nak azért kellett távoznia, mert elüldözték őket, betolták őket az ellenségek sorába.

„Mivel a Lex CEU értelmében a CEU nem vehet fel új diákokat 2019. január 1-től, az Egyetem kénytelen a mai napon bejelenteni, hogy minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítja el 2019 szeptemberében. Döntésünket azért ma hozzuk nyilvánosságra, hogy időben tudjunk hallgatókat toborozni a következő tanévre” – írta 2018 decemberi közleményében az egyetem. Azóta már be is fejeződött a tanév, erről is kérdeztük a CEU leköszönő rektorhelyettesét, Enyedi Zsoltot a Fülkében, a hvg.hu közéleti podcastjában.

Enyedi szerint elüldözték őket. „Betoltak minket az ellenségek sorába” – mondta.

Kiderült a beszélgetésből az is, hogy Bécsben ötször annyi hallgatója van a CEU-nak, mint Magyarországon, az arány a jövőben még tovább fog nőni az osztrák fővárosban lévő kampusz javára.

Szóba kerül a magyar alkotmányos berendezkedés állapota is. Kis János filozófus, a CEU professzora egy éve mutatta be legújabb kötetét az egyetemen. A bevezetőben az áll, hogy „a liberális demokrácia válságban van. Ellenfelei szerint nem is válság ez, hanem a vég kezdete. Az illiberális jobb- és baloldalon egyaránt divattá vált a liberális demokrácia gigantikus bukásáról beszélni: még növeszti körmét és haját, de már politikai és erkölcsi hulla.”

A kötetbemutatón ott volt Enyedi is, most azt mondja a magyar közállapotokról, hogy fontos kimondani, Magyarország bizonyos értelemben nem demokrácia. Igaz, más területeken még az. Ráadásul az irány egyértelmű:

az autokrácia felé teszünk lépéseket.

Mindezekkel együtt a kormány–ellenzék csatáról azt mondta: „ez a meccs még nincs lefutva.”

Adásunkat itt hallgathatja meg:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
T. R. Itthon

Fülke: „Orbán tudatosan játszik rá a kádári reflexekre”

Melyek az azonosságok és melyek a különbségek a Kádár- és az Orbán-rendszer között? Egyáltalán: rendszer-e Orbáné? Mi Orbán legnagyobb szerencséje és mi a legnagyobb kihívás, amivel most szembekerült? Ez a Fülke, a hvg.hu közéleti podcastja.

Katamaránjával borult be a vízbe egy férfi Siófokon

Katamaránjával borult be a vízbe egy férfi Siófokon

Marabu Féknyúz: Mit üzennek ötvenhat hősei a fiataloknak?

Marabu Féknyúz: Mit üzennek ötvenhat hősei a fiataloknak?

30 ezer újfajta koronavírustesztet kaptak a magyar mentők, már használják

30 ezer újfajta koronavírustesztet kaptak a magyar mentők, már használják