szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Korábban havonta átlagosan 50-60 menekültkérelem érkezett, de az elmúlt két hónapban összesen heten folyamodtak engedélyért, hogy benyújthassák a kérelmüket Magyarországon.

Míg a korábbi években havonta átlagosan 50-60 menekültkérelem érkezett a magyar hatóságokhoz, az új szabályok bevezetése óta csak néhányan adtak be „az előszűréshez” szükséges szándéknyilatkozatot – értesült a Népszava. Mint az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságtól megtudták:

júniusban senki, míg júliusban összesen hét ember kért bebocsátást Magyarország területére annak érdekében, hogy benyújthassa a menekültkérelmét.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a nagykövetségeken benyújtott eddigi hét szándéknyilatkozat valamelyikét elbírálták-e már.

Az új rendszer azzal kerüli meg a nemzetközi jogot, hogy a szándéknyilatkozat nem számít menekültkérelemnek, így nem kell ellátást és szállást sem biztosítani a védelemre szorulóknak. Ráadásul azoknak az ügye, akik nem kapnak engedélyt az országhatár átlépésére, még odáig sem jut el, hogy menedékért folyamodjanak.

A két hónapja elfogadott új szabályok értelmében ugyanis már ahhoz is kérelmet kell benyújtani, hogy valaki menekültként az ország területére lépjen. Ez még nem a hivatalos menekültkérelem, hanem csak egy szándéknyilatkozat arról, hogy az illető átlépné az országhatárt. A hatóságok erről 60 napon belül döntenek. Ha a kérelmet végül jóváhagyják, akkor egy 30 napig érvényes ideiglenes beutazási engedélyt állítanak ki. Ezzel a menekült már benyújthatja a kérelmét. Azt, aki beutazási engedély nélkül érkezik, a magyar nagykövetségre irányítják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hónapok óta várnak munkanélküliek az álláskeresési járadékra

Hónapok óta várnak munkanélküliek az álláskeresési járadékra

810 lóerős villanyautóval rukkolt elő a Hyundai

810 lóerős villanyautóval rukkolt elő a Hyundai

Orbán Viktor szerencsejátékot reklámozott a Facebookon

Orbán Viktor szerencsejátékot reklámozott a Facebookon