szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A számvevőszék a párt 2017-es és 2018-as gazdálkodásával nem volt elégedett.

„Nem szabályszerűen alakította ki, így nem biztosította a szabályszerű működés és gazdálkodás feltételeit” a Lehet Más a Politika (LMP) a 2017. évre – állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ), amely szerint a párt 2017-ben és 2018-ban a könyvviteli nyilvántartásait nem az előírások szerint vezette.

Mint írták, 2017-ben az LMP számviteli szabályozási környezete nem biztosította a központi költségvetésből kapott támogatások és az egyéb hozzájárulások, adományok szabályszerű nyilvántartását, valamint könyvvezetésének és gazdálkodásának szabályszerűségét. A következő évben pedig a magánszemélyek adományairól és a tagdíjakról nem vezetett „analitikus nyilvántartást” a párt: az adományok adatait bizonylat nélkül rögzítette a számviteli nyilvántartásában, így nem igazolta, hogy a párttörvény szerinti engedélyezett forrásból származtak. 2018-ban a teljesítésigazolás nélküli kifizetések miatt nem igazolt az sem, hogy a kifizetéseket az LMP feladatai ellátására fordította – tette hozzá az ÁSZ.

A számvevőszék azt is közölte, hogy a párt a 2017-re és 2018-ra vonatkozó pénzügyi kimutatásainak adatait nem támasztotta alá szabályszerű könyvvezetéssel, így a kimutatások alapján „nem igazolt, hogy a felhasznált közpénzeket átláthatóan és a közélet tisztasága elvének figyelembevételével kezelte”.

A Magyar Közlöny mellékletét képező Hivatalos Értesítőben és az LMP honlapján közzétett pénzügyi kimutatás – a szabályszerű könyvvezetés hiányában – nem mutat valós képet a párt vagyoni és pénzügyi helyzetéről – írták.

A jelentéstervezetet az ÁSZ észrevételezésre megküldte az LMP társelnökeinek, akik nem vitatták a megállapításokat.

A feltárt szabálytalanságok kijavítására öt javaslatot tett a számvevőszék, a párt társelnökeinek pedig 30 napjuk van arra, hogy azok alapján intézkedési tervet készítsenek.

Az Állami Számvevőszék törvényi előírás alapján kétévente ellenőrzi a költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodását. Az LMP 2017-ben 173,7 millió forint, 2018-ban 195,1 millió forint központi költségvetési támogatásban részesült.

A párt közleményben reagált az Állami Számvevőszéknek.

"Az LMP – Magyarország zöld pártja tudomásul veszi az Állami Számvevőszék megállapításait, de vitatja azokat, és fenntartja, hogy nem tévesztette meg sem a nyilvánosságot, sem pedig saját tagságát. Az LMP számára az átlátható, tiszta és jogszerű gazdálkodás központi kérdés, ezért a párt 30 napon belül elkészíti az ÁSZ által kért intézkedési tervet"

– írták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Windisch Judit Itthon

Öt év nyomozás kellett a kamupártos Seres Máriáék elleni vádemeléshez

Milliárdos kárt okozhattak a bizniszpártok az államnak, mégis több parlamenti választás telt el úgy, hogy többségük büntetlenül szerezhette meg a költségvetési támogatásokat. Most az egyik leghíresebb kamupártos ellen jutott el vádemelésig a vizsgálat, ám a jogvédők szerint eső után köpönyeg a mostani vizsgálat, különösen, hogy az állam eddig sem tudta visszaszerezni a kamupártoknak adott pénzeket.

Csak egy-két napot nyerhetnek a két teszttel a karanténosok

Csak egy-két napot nyerhetnek a két teszttel a karanténosok

Ipar 4.0: ne féljünk a robotoktól, inkább használjuk őket!

Ipar 4.0: ne féljünk a robotoktól, inkább használjuk őket!

Ónody Gomperz Tamás: A romlottak diadala

Ónody Gomperz Tamás: A romlottak diadala