szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csak a szűk kisebbség lenne hajlandó pénzt adni az internetes hírekért, ráadásul ők is csak keveset – derül ki a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból.

Index-botrány
Bajban van Magyarország egyik vezető hírportálja: az Index.hu 2020 júniusában átállította szabadság-barométerét a "Veszélyben" fokozatra, de már jóval korábban gyülekeztek a felhők az online médiapiac egyik legnagyobb szereplője körül. Július 22-én kirúgták Dull Szabolcs főszerkesztőt, emiatt a szerkesztőség többsége felállt, majd ezrek tüntettek Budapesten a sajtószabadságért. Az Index sorsát cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

A magyar felnőtt lakosság 76 százaléka egyáltalán nem hajlandó fizetni az internetes hírportálokon megjelenő hírekért – olvasható a felmérésben, amelyet a Napi.hu rendelt meg az elmúlt hetek médiapiaci eseményei, köztük az Index körüli botrány nyomán.

Míg a túlnyomó többség szerint a hírportálok éljenek csak meg a reklámbevételeikből, 14 százalék azt mondja:

legfeljebb havi 1000 forintot hajlandó lenne fizetni előfizetői díjként.

Ennél többet, maximum 3 ezer forintot a válaszadók 7 százaléka adna ki a hírekért, 3-5 ezer forintot pedig csupán a megkérdezettek 2 százaléka. Azok, akik ennél is többet fizetnének, ha muszáj lenne, alig 1 százaléknyian vannak.

A felmérésből az is kiderül, hogy a nők és a férfiak nagyjából hasonlóan állnak a kérdéshez.

A legpasszívabbnak a kutatás szerint az internetes bennszülött generáció mutatkozik:

a 18–39 évesek 81 százaléka semennyit sem költene hírportálokra, havi 5 ezer forintot pedig szinte egyikük sem lenne hajlandó fizetni az olvasásukért.

A 40–59 éveseknek összesen 28 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kész lenne fizetni az online hírolvasásért, ám a legtöbben (15%) ők is csak ezer forintot adnának érte. Ennyit a 60 év fölötti korosztályba tartozók 18 százaléka költene e célra, összesen azonban valamivel kisebb részük (27%) mondta azt, hogy bármennyi pénzt is fordítana a hírfogyasztásra.

A felmérésben az is megmutatkozott, hogy

a hírekért leginkább a felsőfokú végzettséggel rendelkezők fizetnének: a harmaduk nyilatkozott így. A minimális díjat 15, legfeljebb 3 ezer forintot 13 százalékuk nevezte elfogadhatónak.

A budapestiek körében az átlag fölötti fizetési hajlandóságot mért a kutatócég: a megkérdezettek 40 százaléka állította, hogy fizetne az internetes hírekért. Összességében viszont a városban élő magyarok 74, a megyeszékhelyen élők 81, a községiek 85 százaléka viszont egy vasat sem költene erre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG360 Itthon

Mi az a hvg360?

Radar360 című animációs híradónk stílusában foglaljuk össze, hogy mire számíthatnak előfizetőink a hvg360-on.

Orbán legyűrte Merkelt - így értékelik a német lapok az új EU-javaslatot

Orbán legyűrte Merkelt - így értékelik a német lapok az új EU-javaslatot

Ismét 800 felett a fertőzöttek száma, 8-an meghaltak

Ismét 800 felett a fertőzöttek száma, 8-an meghaltak

28 ezer dolgozót küld el a Disney

28 ezer dolgozót küld el a Disney