szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A fővárosi kollégiumok szobáiban négy helyett csak ketten szállhatnak meg, aki „kiesik”, annak alternatív szállást ajánlanak.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Négyről két fősre csökkentik az egyetem 11 fővárosi kollégiumában a lakószobák létszámát azért, hogy az előírt másfél méteres szociális távolságot a hallgatók biztonsággal be tudják tartani – jelentette be Scheuer Gyula, az Eötvös Loránd Tudományegyetem kancellárja csütörtökön. Azt is jelezte: az intézmény garantálja, hogy az épületeket gyakrabban fogják takarítani, valamint kézfertőtlenítőket helyeznek ki a bejáratoknál.

A kollégiumokban az új szabályoknak megfelelően nagyjából feleannyian tartózkodhatnak majd, mint a járványt megelőző időszakban. A „kieső” hallgatóknak az egyetem alternatív szálláslehetőséget – jellemzően belvárosi vagy jól megközelíthető helyszíneken található lakásokat – biztosít, amelyek bérleti ára a kancellár közleménye szerint 15-35 ezer forint lesz. Azért csak ennyi, mert az ELTE lakhatási hozzájárulást biztosít a hallgatók számára, akiknek azonban még így is többet kell majd fizetniük, mint ha kollégiumban laknának, ott ugyanis átlagosan 9-13 ezer forintot kell fizetni a férőhelyekért. Az egyetem szerint a lakásokkal kapcsolatban pozitívak a visszajelzések, a kollégiumi felvételi során a hallgatók kilencven százaléka jelezte, hogy élne a lehetőséggel.

Az ELTE 17 kollégiumot és szakkollégiumot működtet vagy bérel az országban, közülük 11 található a fővárosban. Az egyetem kollégiumi épületein kívül egy csaknem 200 ember elhelyezésére szolgáló apartmanházat vettek bérbe a magyar hallgatók számára, a nemzetközi hallgatók részére pedig egy 500 férőhelyes magánszállást biztosítanak, valamint további 900-1300 férőhelyet kötöttek le kedvezményes áron elérhető szálláshelyeken, így összesen körülbelül 1600-2000 hallgató elszállásolására alkalmas albérleti és magánkollégiumi lehetőség érhető majd el a diákok számára.

Koronavírus-tesztet nem lesz kötelező végeztetni a beköltözés előtt, ezt az egyetem önkéntessé teszi, indokolt esetben támogatni is hajlandó. Kérdeztük az ELTÉ-t korábban arról, hogy a maszkviselést kötelezővé teszik-e, de a kérdésünkre egyelőre nem kaptunk választ.

Az óvintézkedések miatti létszámkorlátozás az egyetem vidéki kollégiumait nem érinti.

Június végén szűnt meg az ELTE Kerekes utcai kollégiuma – az egyetem nem hosszabbította meg az épület bérleti szerződését, így négyszáz diák lakhatása szűnt meg. Ekkor firtattuk azt az eshetőséget is, hogy a járvány hatására létszámcsökkenés várható további kollégiumokban is. Írásunkra Scheuer Gyula is reagált, azt közölte: „a kollégiumi szobákban a hallgatók létszámának két főre történő korlátozásáról szóló javaslat elsősorban a koronavírussal kapcsolatos fertőzésveszély csökkentése érdekében született, és egyelőre fél évre, átmeneti jelleggel kerül bevezetésre”.

"Ha nem jutok be a kollégiumba, kihagyok egy évet"

Több száz vidéki diákot kényszeríthet pesti albérletbe az ELTE-kollégiumok átszervezése, a hvg.hu-nak több diák is arról beszélt, hogy attól fél, emiatt halasztania kell egy évet. A kollégiumi férőhelyek számának jelentős szűkülését hozó döntés az egyetem szerint nem férőhelyszám-csökkentés, hanem - az alternatív lakhatás segítését is beleértve - a szállásszolgáltatás átstrukturálása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balla Györgyi Ingatlan

Már most is olcsóbb az albérlet, de mire kezdődik az egyetem, még olcsóbb lehet

Ingatlanpiaci szakértők szerint sok egyetemista kivár és addig nem köt lakásbérleti szerződést, amíg ki nem derül, hogyan folytatódik az oktatás a felsőoktatási intézményekben szeptembertől. Az árak – nem csak a járvány miatt – csökkentek, és a nagy kínálat miatt még tovább csökkenhetnek. Eközben kollégiumi férőhelyből nemhogy több, kevesebb lett.

Egy 54 éves férfi heteken át megevett napi 1,5 zacskó medvecukrot – belehalt

Egy 54 éves férfi heteken át megevett napi 1,5 zacskó medvecukrot – belehalt

Egy étteremé a világ legnagyobb ökre

Egy étteremé a világ legnagyobb ökre

iPhone 12 mini – így hívják állítólag az Apple idei egyik új mobilját

iPhone 12 mini – így hívják állítólag az Apple idei egyik új mobilját