szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Forgalmi adataik szerint Budapest második legnépszerűbb útvonala lett a szakasz. A Fővárosi Önkormányzat augusztus végén dönt.

Három hónap alatt meghatszorozódott a Nagykörút biciklis forgalma, ezzel Budapest második legnépszerűbb kerékpáros útvonalává vált az ideiglenesen felfestett biciklisávoknak köszönhetően – közölte a Magyar Kerékpárosklub.

Forgalmi adatok elemzése, valamint széleskörű civil tapasztalatcsere alapján ezért

azt javasolják, hogy a Fővárosi Önkormányzat tartsa meg a nagykörúti kerékpársávokat.

Szerda esti előadásukon Halász Áron, a Kerékpárosklub elnökhelyettes-szóvivője elmondta: a Nagykörút Budapest második legnépszerűbb kerékpáros útvonala lett a több évtizede meglévő budai rakparti kerékpárút mögött. A sáv felfestése után a nagykörúti biciklis forgalom megelőzte az Árpád hídon több mint másfél évtizede kialakított kerékpárút kihasználtságát is.

A Nagykörúton jellemzővé vált napi 4-5000 kerékpáros utazás bizonyítja, hogy a városlakók szívesen kerékpárra váltanak, ha ezt vonzóbbnak találják – tette hozzá.

Mint mondta, az adatokból az is látszik, hogy a közösségi és autós közlekedéssel ellentétben a legforgalmasabb útvonalakon nem esett vissza a koronavírus miatt bevezetett karantén idején mért biciklis forgalom. Sőt, a veszélyhelyzettel járó korlátozások feloldása után még tovább nőtt.

A Kerékpárosklub 2018-as reprezentatív közvélemény-kutatásának adatai szerint a fővárosi felnőttek 67%-a számára elérhető eszköz a kerékpár. A magyarok többsége szívesen is kerékpározna, ha javulnának a feltételei.

A Fővárosi Önkormányzat a BKK-val együtt április 26-án jelentette be, hogy a Nyugati pályaudvar és az Üllői út között ideiglenes kerékpársávot festenek fel a Nagykörútra, az autós közlekedés ezért egy sávra szűkül. Akkor azt ígérték, hogy a tapasztalatok alapján augusztus végén döntenek a biciklisáv további sorsáról. A hvg.hu úgy tudja, hogy egyelőre még nem született döntés az ügyben, de továbbra is augusztus vége a kitűzött határidő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szaniszló Jánost választották Szendrő polgármesterévé

Szaniszló Jánost választották Szendrő polgármesterévé

Egy kutató szerint ezt a négy égitestet kellene átvizsgálni, mert élet lehet rajtuk

Egy kutató szerint ezt a négy égitestet kellene átvizsgálni, mert élet lehet rajtuk

A benzin és a gázolaj is drágul szerdán

A benzin és a gázolaj is drágul szerdán