szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az infektológus főorvos közölte: nem az a fontos, hogy első vagy második hullám van-e, hanem az, hogy hány új eset van.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa, Szlávik János adott interjút a Magyar Hírlapnak. Szlávik ebben egyebek mellett azt mondta: az új magyarországi fertőzöttek többsége tünetmentes vagy enyhe tünetei vannak, kevesebb idős ember kerül intenzív osztályra, illetve a jelenlegi járványügyi helyzetben az iskolák biztonsággal megnyithatók szerinte,

de azt senki sem tudja, mi lesz a következő hetekben.

Beszélt arról is, hogy nem az a fontos, hogy első vagy második hullám van-e, hanem az, hogy hány új eset van. „Az új fertőzöttek jó része külföldi, vagy magyar, aki olyan helyről érkezett, ahol jóval több fertőzött van. Nagyon kell figyelni arra, hogy ha valaki olyan országból jön, ahol jóval több eset, mondjuk úgy, második hullám van, akkor a karanténintézkedéseket be kell tartani”.

Szlávik szerint a gócpontokat kell kutatni és figyelni. Például Pápa egyértelműen gócnak minősül, ott szűrni kell, karanténintézkedéseket kell hozni és meg kell akadályozni, hogy ebből a gócból kitörjön a vírus. Amíg ezt mi tudjuk csinálni, nincs ok aggodalomra” – mondta a főorvos.

Szlávik azt is mondta, hogy hiába növekszik naponta harminc-negyvennel az új esetek száma, ez a kórházban kevésbé érzékelhető, “tehát olyan új esetek vannak többségben, akik vagy teljesen tünetmentesek, vagy enyhe tünetekkel otthonaikban vannak”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Súlyosabb a koronavírus-fertőzés kockázata azoknál, akiben van egy kis neandervölgyi gén

Súlyosabb a koronavírus-fertőzés kockázata azoknál, akiben van egy kis neandervölgyi gén

Varga Judit sorosozással reagált az EB jogállamisági jelentésére

Varga Judit sorosozással reagált az EB jogállamisági jelentésére

Tavasszal elemi ijedség fogott el mindenkit, mostanra megjelent a ráció – így változtunk meg a járvány alatt

Tavasszal elemi ijedség fogott el mindenkit, mostanra megjelent a ráció – így változtunk meg a járvány alatt