szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nemzetközi botrány lett abból 2016-ban, hogy Szalkszentmártonnál egy vadász lelőtte egy francia pár kutyáját, majd elhajtott a tetemével. A bíróság szerint helyesen járt el, mert a vadállományt védte.

A francia pár biciklitúrája közben érkezett Magyarországra, kutyájukat pedig egy hivatásos vadász lőtte le tőlük nagyjából 30 méterre, majd – nem törődve azzal, hogy az egyikük kiabálva fut felé –, elhajtott a tetemmel, amit később a Dunába dobott.

Bár a történet nemzetközi felháborodást keltett, és az is nagy visszhangot kapott, hogy az ügyészség a vadászt állatkínzás és rongálás vétségével vádolta, az ítélet már elsikkadt:

a Kunszentmiklósi Járásbíróság 2020. január 7. napján hirdetett ítéletet, amelyben a vádlottat bűncselekmény hiányában felmentette az állatkínzás és a rongálás vétségének vádja alól”

– olvasható a Kecskeméti Törvényszék hvg.hu-nak adott válaszában.

A jogerős ítélet indoklásában az áll, hogy a póráz nélkül elengedett kutya kikerült a gazdája látóköréből, és a vadászterületre került. „Az ügy vádlottja – aki hivatásos vadász – észlelte, hogy a kutya elől sarjfácánok menekülnek. A vádlott a helyszínen tartózkodó juhásztól megkérdezte, hogy hozzá tartozik-e a kutya, majd nemleges választ követően engedéllyel tartott fegyverével lelőtte a gazdátlannak hitt, vadat űző” állatot.

A vadászatról szóló törvény alapján a vadászterületen a vadász a vadállomány védelme érdekében elejtheti a vadat űző kutyát, „ha a vad sérelme másként nem hárítható el, és ha a tulajdonosának felderítésére nincs közvetlen lehetősége”, ennek pedig eleget tett, a magatartása indokolt volt, és sem állatkínzást, sem rongálást nem valósított meg.

A Szalkszentmártonnál történt eset tárgyalásán ezek szerint nem adtak sok hitelt az egyik gazdának, aki azt állította, korábban már füttyjellel hívta a vissza az amúgy szófogadónak és nyugodtan leírt kutyát, ahogy az sem volt probléma, hogy az akkor 42 éves vadász ezek után szó nélkül hajtott el a tetemmel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller Cecília: Ne járkáljunk céltalanul fel-alá!

Müller Cecília: Ne járkáljunk céltalanul fel-alá!

Gyújtogató járt a budapesti belvárosban, videón, ahogy elkapják a rendőrök

Gyújtogató járt a budapesti belvárosban, videón, ahogy elkapják a rendőrök

Ian McKellen a Meseország mindenkiéről: „Bárcsak olvashattam volna ezt a könyvet gyerekként”

Ian McKellen a Meseország mindenkiéről: „Bárcsak olvashattam volna ezt a könyvet gyerekként”