szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Jelentős mértékben nőtt a nagyobbik kormánypárt támogatottsága a járvány előtti időszakhoz képest.

A választókorúak több mint harmada, 36 százaléka a Fideszt támogatja a Závecz Research Intézet (ZRI) legfrissebb pártpreferencia-kutatása szerint. Ez azt jelenti, hogy a koronavírus-járvány alatt jelentősen erősödött a kormánypárt, hiszen márciusban még 31 százalékon állt.

Az ellenzéki pártok erőviszonya nem változott a felmérés szerint. Továbbra is a Demokratikus Koalíció (DK) a legerősebb, amely – tavaszhoz hasonlóan – a szavazók 10 százalékát tudja maga mögött.

A Momentum támogatottsága a tavaszi 6 százalékról 7-re emelkedett, az MSZP-t akkor és most is 5 százalékra mérték. Az LMP és a Mi Hazánk 2-2 százalékon áll, a Párbeszéd és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig 1-1-en.

A kutatásban megjegyezték: a Fidesz emelkedésével párhuzamosan a pártnélküliek aránya csökkent március óta, 33-ról 28 százalékra.

A biztos pártválasztók körében is magasan, 51 százalékkal vezet a Fidesz, őket a DK követi 15 százalékkal. A Momentum támogatóinak csoportja 10 százalékos, a Jobbiknak 8, az MSZP-nek 6 százaléka van. Az elkötelezett szavazók körében a Mi Hazánk 3, az LMP, a Kétfarkúak és a Párbeszéd 2-2 százalékon áll.

A ZRI megállapítása szerint a Fidesz szavazótáborának bővülése a 40 év alattiak, a vidéki városokban élők és a diplomások körében figyelhető meg alapvetően – mindegyikben 15 százalékpont körüli emelkedést mértek. Mostanra – írták – nincs olyan csoportja a társadalomnak, amelyben nagyon rosszul állna a kormánypárt, és olyan sincs, amelyben az átlagosnál sokkal több szavazója lenne.

Azt is vizsgálta a kutatócég, hogy alakulna a verseny, ha csak a Fidesz–KDNP listája és az ellenzéki pártok közös listája közül lehetne választani. Ebben az esetben

a kormánypárt támogatóinak aránya 39, az ellenzéké 37 százalék.

„Egy páros versengésben tehát a Fidesz–KDNP 3 százalék többletszavazatot tudna behozni, ebben a helyzetben a bizonytalan szavazók egytizede mellettük aktivizálódna. Az ellenzéki közös listára szavazók aránya 6 százalékponttal nagyobb, mint az együttműködésben résztvevő hat párt összeadott szavazati aránya. Az új szavazók alapvetően a pártnélküliek csoportjából érkeznek, csaknem negyedrészüket egy „ki-ki alapon” történő versengés az ellenzéki lista mellett mozgósítja. Rajtuk kívül a Kétfarkú Kutyapárt tábora is csaknem teljes egészében ezt a politikai oldalt erősítené. Az MSZP, a DK, az LMP és a Párbeszéd tábora lényegében teljes egészében (98-100 százalékos arányban) felsorakozik a közös lista mögé, ugyanakkor a jobbikosok és a momentumosok körében némi lemorzsolódás jelentkezik: előbbiek 7, utóbbiak 10 százaléka nem támogatja, hogy csak egy listája legyen az ellenzéknek” – magyarázták.

Megjegyezték ugyanakkor, hogy a Fidesz–KDNP előnye abban is megmutatkozik, hogy szavazói valamivel aktívabbak, mint az ellenzéki közös lista hívei: a kormánypártiak 58 százaléka venne részt biztosan egy mostani parlamenti választáson, a másik térfélen 54 százalék.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Tartja jelentős előnyét a Fidesz

Viszonylag stabilak maradtak a pártpreferenciák, trendek nem látszanak, csak eseti, 1-2 százalékpontos változások – írja friss kutatásában a ZRI Závecz Research Intézet, amelyet a március első felében felvett adatok alapján állított össze.

hvg.hu Itthon

Csaknem beérte a Momentum a DK-t

A teljes népességben a Demokratikus Koalíció 9, a Momentum 8 százalékon áll a Závecz Research júliusi pártpreferencia-kutatása szerint.

Logikus volna: ilyen lehetne az széthajtható iPhone

Logikus volna: ilyen lehetne az széthajtható iPhone

Jön a műhúsos állateledel

Jön a műhúsos állateledel

Beütött a hackertámadás, még a VPN-hez se férnek hozzá a Cyberpunk 2077 fejlesztői

Beütött a hackertámadás, még a VPN-hez se férnek hozzá a Cyberpunk 2077 fejlesztői