szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az ügyészség a Heves megyei idősotthon ápolója és körzeti orvos ellen emelt vádat.

Halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat a Hatvani Járás ügyészsége egy ápolónő és egy háziorvos ellen. A vádlottak az ügyészség szerint azzal okozták egy idős, szívműtéten átesett férfi halálát egy Heves megyei idősotthonban, hogy túladagolták a vérhígítóját.

A korábban szívműtéten átesett férfi, akinél hálós tágítást alkalmaztak, azért került 2017. április 7-én idősotthonba, mert nem volt képes ellátni magát, és kontrollálni gyógyszereinek szedését.

Az ápolónő – aki az idősotthon részlegvezető ápolója volt – figyelmetlenségből az előírt 1,5 milligramm helyett napi 10 milligramm vérhígító adagolását írta fel a kezelési lapra, amit másnap a férfit megvizsgáló doktornő – az idősotthon körzeti orvosa – sem vett észre. Mint az ügyészségi közleményből kiderül azért, mert

elsősorban a sértett mentális problémáira, a nővérekkel szembeni agresszív fellépésére, szuicid megnyilvánulásaira koncentrált.

A 80 éves férfi így heteken keresztül hatszoros adag vérhígítót kapott, majd május 3-án kórházba került, ahol másnap elhunyt. Halálában más megbetegedései is szerepet játszottak az ügyészség szerint.

Az ügyészség azt javasolta a bíróságnak, hogy a járványügyi szabályozásra figyelemmel tárgyalás nélkül, büntetővégzésben mondja ki bűnösnek a két vádlottat.

Az ápolónővel szemben pénzbüntetést, a doktornővel szemben felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását javasolták, illetve mindkettőjük esetében kezdeményezték, hogy határozott időre tiltsák el őket a foglalkozásuk gyakorlásától. A több mint félmillió forintos bűnügyi költséget is velük téríttetnék meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Átköltöztetik a Semmelweis Egyetem onkológiai járóbeteg részlegét

Átköltöztetik a Semmelweis Egyetem onkológiai járóbeteg részlegét

Egyedül maradt a varsói magyar nagykövet, amikor nem állt ki a szexuális kisebbségek védelmében

Egyedül maradt a varsói magyar nagykövet, amikor nem állt ki a szexuális kisebbségek védelmében

Karácsony: Kész segíteni a főváros az SZFE-t elfoglalóknak

Karácsony: Kész segíteni a főváros az SZFE-t elfoglalóknak