szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Folyamatosan nő a koronavírusos emberek száma Magyarországon, pénteken 718 új fertőzöttet jelentettek be. Orbán Viktor miniszterelnök reggel a Kossuth Rádióban arról beszélt, az emberek azt akarják, hogy az ország működjön, vagyis általános zárás nem lesz, az iskolák esetében sem. A kormány úgy döntött, hatósági árassá teszi a teszteket. Közben a Színművészeti miatt is egyre nagyobb a tiltakozás, a problémát a kormány tolja el magától. A részletek elmagyarázását Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterre bízta. Élőben a kormányinfóról.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában
1 2
Sorrend megfordítása

Vége a kormányinfónak

Köszönjük a figyelmet.

Jobb, ha kevesebbet találkoznak az unokákkal a nagyszülők

A 24.hu-nak Gulyás elmondta, a kormány számára sem ismeretlen a floridai hatás (azaz a fiatalok tömeges fertőzése után 4-5 héttel az idősek is nagyobb számban kapják el a vírust), viszont a miniszter szerint ott más a korosztályos megoszlás, hiszen Florida éppen arról híres az Egyesült Államokban, ogy oda költöznek a nyugdíjasok.

Elmondta: szükségesek az idősek védelmére hozott intézkedések és fontos, hogy a családon belül is védjük őket, például a lehető legkevesebbet találkozzanak az unokákkal.

Semmilyen körülmények között nem szeretnénk az iskolákat bezárni - felelte még az Alfahír kérdésére Gulyás.

Nincs szó az időközik elhalasztásáról

A mohácsi és a szerencsi időközi választások elhalasztásáról nincs szó, ezeket a Nemzeti Választási Iroda szervezi, nekik kell dönteni. Gulyás Gergely az Azonnalinak azt mondta: biztos benne, hogy a szükséges intézkedéseket meg fogja hozni az NVB, hogy biztonságosan meg tudják tartani a választásokat. Ha a kormányzati segítségre lenne szükségük, akkor ezt természetesen megkapják.

A raktárkoncertek kifejezetten a nagykoncertekről, fesztiválokról hiányzó zenekaroknak szólnak, de kisebb zenekaroknak is jár támogatás - erősítette meg Szentkirályi Alexandra. A Mediaworks kérdésére a kormányszóvivő elmondta azt is, hogy az 500 fő alatti koncerteket továbbra is meg lehet tartani, ezért a komolyzenészek sem maradtak bevétel nélkül, ráadásul a komolyzenei társulatoknak fix állami támogatás jár (ezzel már Gulyás Gergely egészítette ki a választ.)

Ne tanítsanak a 65 év feletti tanárok

Hogyan védik az idős tanárokat az oktatásban? - tette fel a kérdést a 444.hu. Gulyás szerint a 65 év feletti tanárokból nincs sok (1 százalékát teszik ki a teljes létszámnak, )náluk indokolt megszüntetni a munkavállalási kötelezettséget. Ugyanez igaz azokra az oktatókra, akik kockázati csoportba tartoznak.

Az iskolákban be fogják vezetni a testhőmérséklet napi mérését, ha pedig valaki gyanús, azt tesztelik. Ha pedig feltűnik egy koronavírusos diák, akkor a kontaktjait is tesztelik, így a tanárokat is - válaszolta Gulyás arra a kérdésre, hogyan védik az oktatási intézmények dolgozóit. Megerősítette azt is:

A kormány mérlegeli, hogy más országokhoz hasonlóan 14 napról 10 napra csökkenti a hatósági karantén idejét.

Hiába a hatósági ár, bárhol lehet majd tesztelni

A hatósági áras tesztekre visszatérve Gulyás megerősítette a Népszavának, hogy a teszteket bárki elvégezheti majd, nem lesz kijelölt mintavételi hely. A lényeg, hogy ne legyen rajtuk háromszoros-négyszeres profit.

A fehéroroszországi helyzetről annyit mondott, ésszerű döntéseket kell hozni, de támogatják az Európai Unió törekvéseit, így állnak rendelkezésre az esetleges szankciók megvitatásában. is 

A Magyar Hangnak a miniszter azt is elmondta, a kormány nem ért egyet a Magyar Orvosi Kamara javaslatával, hogy elhalasszák a műtéteket, mert nem szorul annyi koronavírus-fertőzött kórházi ápolásra. Emékeztetett, hogy tavasszal éppen ennek ellenkezője miatt támadták őket.

Az UEFA Szuperkupa-döntője ismételten szóba került. Ha meghívást kapna, Gulyás is elmenne a meccsre, és szerinte ebből az is következik, hogy járványügyi szempontból nem veszélyes, ha egy stadionban minden harmadik széken ülnek csak.

Ha kell, a laborkapacitást is bővítik

A hvg.hu kérdésére Gulyás Gergely elmondta: egyelőre úgy látják, hogy a laborok el tudják látni a szükséges tesztelést. Ha kell, akkor magánlaborokat is be tudnak még vonni, az erre vonatkozó protokoll már tavasz óta létezik. Arról nem tudott pontos számot mondani, hogy egy nap hány mintát tudnak kiértékelni a laborok.

Virológusokkal, matematikus csoportokkal is felvette a kapcsolatot a kormány az esetleges belső korlátozások bevezetéséről, ezeket veszi figyelembe a kormány a döntéseknél, viszon jelenleg nins rá szükség.

Ha valaki nem külföldről jött haza, csak akkor kell hatósági karanténba vonulnia, ha szoros kontaktnak számít. Ezt két negatív PCR-teszttel is ki lehet váltani, Gulyás szerint sok munkahely ezt ki is fizeti, hiszen az ő érdekük is, hogy az alkalmazott minél előbb visszatérjen dolgozni. Arra is utalt, hogy az állam gondolkozik ennek támogatásán, de konkrétumokat nem árult el.

Lapunk a Színművészeti Egyetemről is kérdez. Gulyás szerint Vidnyánszky Attila és az új vezetőség megérdemli a bizalmat, még akkor is, ha a szakmai vitákat szerinte is az átalakítás előtt érdemes lefolytatni, nem utána.

Gulyás megerősítette, hogy a kormány sokféle új koncesszió bevezetésén gondolkozik, különösen a koronavírus-járvány okozta helyzet miatt. Elsősorban infrastrukturális fejlesztések területén vizsgálódnak, konkrétumokat azonban most sem tudott mondani. A Nemzeti Koncessziós Irodát azért Rogán Antal minisztériumában hozták létre, mert "így döntött a kormány".

Nincs döntés a hitelmoratóriumról

Gulyás ismételt kérdésekre sem árulta el, hogy a hitelmoratóriumot meghosszabbítják-e. Jelenleg a bankszövetség tagjaival tárgyalnak a lehetőségekről.

A bérvadászat nem üzleti út

Szijjártó Péter helikopteres utazásai sem maradhatnak ki a kérdések közül, Gulyásnak azonban nincs arról információja, hogy a külgazdasági és külügyminiszter hányszor használhatott rendőrségi helikoptert. Szerinte mindössze néhány alkalomról lehetett szó.

Az ORFK nem értelmezi a bérvadászatot üzleti útnak - válaszolt egy másik kérdésre a politikus. Erről a miniszter ugyan nem látott még hivatalos papírt, de válasza arra utal, hogy karantén nélkül a vadászok sem léphetnek be Magyarország területére, külföldi vadászok pedig egyáltalán nem jöhetnek. Korábbi sajtóhírek ugyanis arról szóltak, hogy egy jogszabálymódosításnak köszönhetően szeptember ötödikétől már nem csak a V4 országokból, hanem a többi külföldi országokból is érkezhetnek vadászok

Visszatérhet az operatív törzs

Az RTL Klub kérdései következnek. Szükségesnek tartja-e a kormány az operatív törzs napi sajtótájékoztatóinak folytatását? Gulyás szerint ez megfontolandó, főleg ha ilyen mértékben nő a fertőzésszám. Az, hogy ez napi, vagy heti tájékoztató lenne-e, még nem tudják.

A határzár Gulyás szerint nem késett el, az volt a cél, hogy a nyári időszakban az akkori fertőzésszámok szerint szülessenek intézkedések. Továbbra is fenntartja, hogy a fertőzéseket külföldről hurcolták be, ezután kezdett a magyarországi lakosok között terjedni. A politikus határozottan cáfolta, hogy a háziorvosok csak a súlyos esetek számára kérhetnek tesztelést.

Az OLAF-jelentésben Magyarország végzett az élen, azaz itt csalják el az uniós pénzek legnagyobb hányadát. Gulyás rámutatott, hogy a támogatások 3 százalékáról van szó, és kettős mércéről beszélt. A politikus szerint nem minden ügy kötődik a korrupcióhoz, vannak technikai problémák is, amit párbeszéddel szeretnének megoldani. "Kiemelt figyelmet kap Magyarország" - mondta.

A kormány nem tervez másik Színművészetit

A Színház- és Filmművészeti Egyetemről is szó esik, a politikus szerint azonban éppen abba az irányba megy a reform, hogy kivonuljon az állam az egyetemekről, ezért nem is rájuk tartoznak a történtek. Reméli, hogy a kuratórium és a tiltakozó hallgatók párbeszéde meg fog kezdődni, ezzel párhuzamosan pedig a tanév is.

Gulyás ironikusan azt is hozzátette, hogy a mostani tüntetéseket ennyi erővel akár úgy is lehetne értelmezni, hogy a hallgatók azt akarják, hogy álljon vissza az állami fennhatóság. "Örülünk, hogy értünk tüntetnek" - mondta Gulyás, de továbbra sem adott arra konkrét választ, mit tesznek akkor, ha hetekig, vagy akár hónapokig áll az oktatás. A politikus szerint ugyanakkor soha nem volt még ilyen szabad az SZFE.

A kérdésre, hogy átköltöztetnék-e máshova az intézményt, Gulyás annyit mondott, a kormány nem tervez másik Színművészetit.

1 2

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A fele sem igaz annak, amit a gazdaság védelméről ígért a kormány

A fele sem igaz annak, amit a gazdaság védelméről ígért a kormány

Kiégett egy lakás Lipótvárosban, egy ember meghalt a tűzben

Kiégett egy lakás Lipótvárosban, egy ember meghalt a tűzben

Furcsa hiba: egy kedvezmény miatt maradnak ki szállásadók ezrei az állami kártérítésből

Furcsa hiba: egy kedvezmény miatt maradnak ki szállásadók ezrei az állami kártérítésből