szerző:
Serdült Viktória
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A miniszterelnök szerint a járvány második hullámában az lesz a lényeg, hogy működjön az ország, ez volt a fő üzenete a nemzeti konzultációnak. Továbbra is az időseket kell védeni, ingyenes lesz az influenza elleni védőoltás is, de konkrét belső korlátozásokat nem jelentett be. Orbán Viktor azt ígérte, a következő hetekben többet fog kommunikálni, és visszamegy Facebook-huszárnak.

Csúcsokat dönt a napi fertőzöttek száma itthon és külföldön is – kezdi rádióinterjúját Nagy Katalin, aki elsőként azt kérdezte Orbán Viktortól, mit kell szem előtt tartani a jelenlegi koronavírus-helyzetben. A miniszterelnök szerint a vírus első és második hulláma számos ponton különbözik, így a védekezés is különbözni fog. A közös pont azonban az, hogy az idősekre kell odafigyelni, az idősotthonok most is veszélyeztetett helynek számítanak, ezért mindenkit arra kér, hogy felelősséggel végezze a dolgát.

Kitért a Kamaraerdei Úti Idősotthonra is, arra kérte Karácsony Gergelyt, hogy levélírás helyett ne kísérletezzen, ez "nem egy biciklisáv, amit felfestenek, aztán vagy jó lesz, vagy nem". (A Főpolgármesteri Hivatal csütörtök este jelentette be, hogy az otthonban 29-en fertőződtek meg koronavírussal, egy gondozott a kórházba szállítása után meghalt.)

Orbán elmondta, hogy van egy haditervük, ennek első része volt a nemzeti konzultáció. Az ország az első hullámban minden adat szerint jól vizsgázott. A második hullám kezeléséhez a tapasztalat kellett (ez megvan), és tudni kell, mi az, amit az emberek hajlandóak elfogadni, erre volt jó a konzultáció. A kormányfő a konzultáció eredményeit egy mondatban foglalta össze:

Az emberek azt akarják, hogy Magyarország működjön.

Meg akarjuk védeni az idősek, a nagyszüleink életét, de a cél az, hogy megvédjük Magyarország működőképességét. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a vírus megbénítsa az országot – tette hozzá. Orbán azt is elárulta, hogy már a szerdai kormányülésen hoztak döntéseket, szombaton kora reggel összeül az operatív törzs, a gazdasági kabinet, a következő napokban egymás után hozzák majd a járványügyi intézkedéseket.

Általános korlátozásra nem kell számítani, ha valahol egy iskolában felüti a fejét a járvány, akkor nem fogják bezárni – mondta Orbán. Egyedi izolációk lesznek, csak akkor zárnak le egy intézményt, ha már semmi mást nem tudnak tenni.

A miniszterelnök néhány döntést is felsorolt, ilyen például az idősotthonok bezárása, a látogatási tilalom a kórházakban, idősotthonokban. Hozzátette: utasította Kásler Miklós minisztert is, hogy aki kéri, annak ingyenes legyen az influenza elleni védőoltás, valamint fontos változás, hogy hamarosan

hatósági árak lesznek a tesztek.

A maszkviselést is szigorúan kell ellenőrizni, mindenkit arra szólított fel, hogy legyen felelősségteljes és hordjon maszkot.

Ész ügyében jól állunk

Az interjú második felében a nemzetközi helyzetről is szó esett. Orbán elárulta, hogy előző este "éppen a konyhában volt otthon", amikor telefonon felhívta Donald Trump amerikai elnök, akivel a jelenlegi helyzetet beszélték át, és tapasztalatot cseréltek. A kormányfő hozzátette, hogy a geopolitikai kapcsolatok ápolása sem maradhat el a koronavírus-járvány alatt. A világ vezetőivel a gazdaságvédelmi kérdésekben is szokott egyeztetni. Orbán szerint itthon is jól haladunk azzal, hogy "több munkahelyet hozzanak létre, mint amennyit a vírus miatt elvesztettek", ez az intézkedéseknek köszönhető.

A legnehezebb helyzetben a turizmus van, Budapesten az ágazat beszakadt – ismerte el Orbán, aki nem hagyta ki, hogy ismét ne üzenjen Karácsony Gergelynek. Szerinte ugyanis a fővárosnak még Tarlós István idejéből van 100 milliárd forintja, amiből 50-60 milliárdot a vállalkozások védelmére kell fordítani. Közéjük sorolta a taxisokat, turisztikában dolgozókat. Úgy véli, ennek szükségességét a Fővárosi Önkormányzat is be fogja látni, hiába ellenkezik most.

Orbán azt is megígérte, hogy a következő hetekben még többet fog kommunikálni, elsősorban a Facebookon.

"Visszamegyek Facebook-huszárnak" – mondta.

Honnan lesz erre pénz? – kérdezi Nagy Katalin. Orbán elismerte, hogy a költségvetési hiány nem jó, módosítaniuk kellett is rajta, ha nem így tették volna, megbénult volna az ország. A miniszterelnök szerint az intézkedéseik jók, de ami ennél is fontosabb, hogy a magyar emberek megbíznak a magyar gazdaságpolitikában. "Ha pedig van bizalom, akkor van pénz" – tette hozzá a miniszterelnök, aki úgy látja, a pénzhez még jó gazdaságvédelmi szakemberek kellenek.

"Ész ügyében sem állunk rosszul" – utalt a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyminisztérium vezetőire.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Orbán Viktort meglepte Kásler Miklós

Kásler saját hatáskörben döntött a hátrányos helyzetű térségekben dolgozó pedagógusok 500 ezer forintos juttatásáról – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában. Kiderült az is, pénteken kormányülés lesz, ahol finomítják a védekezés részleteit. Orbán azt mondta, rugalmasabb, kifinomultabb, a valósághoz jobban alkalmazkodó rendszer lesz.

Túlterheléses támadás érte a Magyar Hang honlapját is

Túlterheléses támadás érte a Magyar Hang honlapját is

Embercsempész-hálózatot számolt fel a rendőrség

Embercsempész-hálózatot számolt fel a rendőrség

Rétvári Bence a magyar oktatáspolitikáról dicsekedett, csak pár dolgot elfelejtett megemlíteni

Rétvári Bence a magyar oktatáspolitikáról dicsekedett, csak pár dolgot elfelejtett megemlíteni