szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kijavították a júniusi beázás okozta károkat, kibővítették a múzeum esőcsatornarendszerét és megerősítették a tető szigetelését. A raktárban megázott képeket is restaurálták.

A hétvégén, több mint három hónap után újranyitják a Szépművészeti Múzeum Román Csarnokát. A helyiséget június közepén kellett lezárni, mert a múzeum beázott a nagy esőben, és károsodott a falfelülete. A károkat a múzeum korábbi, 15 milliárd forintba kerülő felújítását végző cég garanciális munka keretében javította.

A beázás érintette a csarnok alatti lévő műtárgyraktárt is, ahol 30 festmény ázott meg az 1500 közül. A múzeum szerint egyik sem szenvedett maradandó károsodást, mostanra restaurálták is őket.

Beázott a 15 milliárdból felújított Szépművészeti Múzeum

Több tucat mélyebben fekvő ponton öntötte el a fővárost a víz a vasárnapi felhőszakadás miatt. Néhány óra alatt a júniusi teljes csapadékmennyiség majdnem fele hullott le, és ez nem egyedülálló. Ahogy az sem, hogy a hirtelen jött csapadék nem tud elfolyni.

A júniusi beázás okainak feltárására az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.-t (ÉMI) kérték fel, ami megállapította, hogy a vihar következtében

a városi közcsatorna-hálózat telítődött, a Dózsa György úton lévő vízelvezetőkből visszaáramlott a csapadékvíz, elöntötte az utcát és túlnyomás alakult ki a közcsatorna-hálózatban. Ez a terhelés nagymértékben csökkentette az épület csapadékvíz-elvezetésének hatékonyságát és beázásokat eredményezett.

A szakértők ezért azt javasolták, hogy bővítsék az épület esőcsatornáinak a kapacitását, és erősítsék meg a tető szigetelését. A múzeum szerint az átalakításokat – ugyancsak garanciában – már el is elvégezte a kivitelező.

A Román Csarnokot – amelyet a II. világháborút követően több mint 70 évig nem láthatott a nagyközönség – három évig tartó felújítást követően 2018-ban nyitották meg, azóta több mint félmillió látogató csodálta meg a különleges szépségű termet.

Az emlékezetes júniusi eső számos helyen okozott károkat a fővárosban, mert mint kiderült, a városi csatornarendszert annak idején nem ezekhez a klímaváltozással együtt járó özönvízszerű esőkhöz méretezték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hétköznapi autók, csúcstechnológiával – ma már ez az alap

Hétköznapi autók, csúcstechnológiával – ma már ez az alap

Kínából érkező, veszélyes porfelhőre figyelmeztet Észak-Korea, ki is ürültek az utcák

Kínából érkező, veszélyes porfelhőre figyelmeztet Észak-Korea, ki is ürültek az utcák

4000 forintos "büntetést" vezet be a PayPal, Magyarországon üzleti számlák érintettek

4000 forintos "büntetést" vezet be a PayPal, Magyarországon üzleti számlák érintettek