szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Müller Cecília arra kérte az oltásellenes mozgalmakat, ne terjesszék nézeteiket. A tiszti főorvos arról is beszélt, hogy a meglévő szabályok szigorítását nem tervezik abban az esetben, ha azokat betartják az emberek, de a járvány aktuális helyzetét látva ezen változtathatnak.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Hétfő délelőtt is online sajtótájékoztatót tartott az operatív törzs Müller Cecília és Kiss Róbert rendőr alezredes vezetésével. A tiszti főorvos újra kiemelte, változott a fertőzöttek korosztályának eloszlása: a tavaszi időszakban a 65 év felettiek aránya 25 százalék volt, most a 20-29 évesek állnak így, de az ő egy részük tünetmentes, vagy enyhe tünettel rendelkezik.

A kötelező hatósági házi karantén időtartama tíz nap lett, mivel a betegség lappangási ideje öt-hat nap. Viszont aki hatósági házi karanténba kerül, nem szabadulhat belőle idő előtt két negatív PCR-teszttel sem.

Az is kiderült a tájékoztatón, hogy húsz óvodában és hat is iskolában rendeltek el jelenleg rendkívüli szünetet, 177 esetben csak egy-egy osztály lépett át digitális tanrendre, kilenc esetben pedig az egész iskola.

Kiss Róbert rendőralezredes arról beszélt, aki tömegközlekedésen vagy intézményben nem visel maszkot, vagy rosszul hordja, köteles a sofőrnek/vezetőnek felszólítani a maszk felvételére, ellenkezés esetén pedig rendőrt kell hívni.

Az újságírói kérdésekre válaszolva elmondta Müller:

a már meglévő szabályok szigorítását nem tervezik abban az esetben, ha azokat betartják az emberek,

de “a járvány aktuális helyzetét látva döntenek minden további intézkedésről”, például az idősek vásárlási sávjának visszahozásáról.

“Az oltásellenes mozgalmak megalapozott szakmai háttérrel nem rendelkeznek, viszont nagyon sok kárt tudnak okozni” – mondta a tiszti főorvos, megkérve a vírustagadó mozgalmak résztvevőit, ne terjesszék ezeket. “A rémhírterjesztés a büntető törvénykönyvben megfogalmazott tényállás” – tette hozzá Kiss Róbert, kiemelve, hogy

a pandémia megjelenése óta 140 alkalommal járt már el rémhírterjesztés ügyében a magyar rendőrség.

A tesztek hatósági áráról elmondta Müller, hogy az eddig elvégzett tesztek elenyésző részéért fizetett az alany, mivel ezeket csak akkor veszik igénybe, ha járványügyi szempontból nem indokolt a teszt. 19 500 forintnál semmilyen kiegészítő szolgáltatással nem kérhetnek többet érte.

A háziorvosok számára az a központi iránymutatás, hogy ha gyanúsnak vélik az esetet, végeztessék el a vizsgálatot, de az már az orvos döntése, ki hogy ítéli meg a beteg állapotát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Vaterán is sláger a maszk

A Vaterán is sláger a maszk

Motorbalesetben 43 évesen meghalt Veréb Krisztián kajakozó

Motorbalesetben 43 évesen meghalt Veréb Krisztián kajakozó

Barack Obama élesen kritizálta Trump járványkezelését

Barack Obama élesen kritizálta Trump járványkezelését