szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor szerint fertőzöttek százezreit is el tudja látni az egészségügy, miközben információink szerint nagyobb kórházak sem kaptak engedélyt, hogy naponta ötvennél több kollégájukat szűrjék. Miközben a kormány szóháborút folytat, az ellátóhelyek kettős teher alatt nyögnek - írja eheti számában a HVG.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Halálra ijedt sofőrként egyszerre nyomja a gázt és a féket a kormány, elkerülhetetlenné téve a jármű kisodródását, így ítélik meg a koronavírus okozta járvány második hullámának állami kezelését az egészségügyben dolgozó szakemberek és felső vezetők - írja eheti számában a HVG. Papíron egyelőre nincs járványügyi vészhelyzet, holott a fertőzés terjedését rögzítő számok regionális összevetésben is kiugróak. A besorolásnak azért van jelentősége, mert a megemelt készültségi szint elrendeléséig érvényben van az „újraindítjuk az egészségügyet” címen futó minisztériumi parancs, vagyis tavasszal elmaradt műtéteket kell pótolniuk a kórházaknak.

Orbán Viktor szerint fel kell készülni az extrém esetre, 400 ezer fertőzött egyidejű ellátására. Közülük a vírusról meglévő jelenlegi tudásunk szerint akár 32 ezren is kórházi ápolásra szorulhatnak, míg lélegeztetőgépre 1600 esetben lehet szükség, noha a reális kapacitásokkal számolva egyszerre 600-nál több Covid-beteget nem fognak tudni lélegeztetőgépre tenni, hiszen más betegeket is kezelni kell – mondta a HVG kérdésére egy egészségügyi elemző.

Mit ér Orbán vezénylési terve, ha egyszerűen nincs elég kórházi dolgozó?

Ágyakkal és lélegeztetőgépekkel készül a kormány arra, hogy novemberre akár 400 ezer koronavírus-fertőzött is lehet az országban, azért viszont nem sokat tett, hogy megoldódjon a krónikus létszámhiány. Az elmúlt évben egy egész egyetemi évfolyamnak megfelelő 40 év alatti orvos tűnt el a rendszerből, szakápolókat már a magánegészségügybe sem találnak, az intenzív osztályokon pedig csak találgatni tudják, mikor fog rájuk szabadulni a járvány.

Mindemellett a kórházak is „saját zsebből”, saját költségvetésük terhére tesztelik a dolgozóikat, mert a Nemzeti Népegészségügyi Központ nem nézi jó szemmel, ha „feleslegesen” túl sokat tesztelnek. A visszafogottságra intett kórházakban úgy tudják, az NNK szóban elhangzott elvárása szerint egy 1500 ágyas intézmény jól teszi, ha nem lépi túl a napi 50 darab teszt igénylését.

További részletek a HVG eheti számában és a HVG360-on.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az EU is rábólintott, megvásárolhatja az MVM a legnagyobb cseh energiakereskedő céget

Az EU is rábólintott, megvásárolhatja az MVM a legnagyobb cseh energiakereskedő céget

Az MNB arra figyelmeztet, vigyázzon a Revoluttal

Az MNB arra figyelmeztet, vigyázzon a Revoluttal

Meghackelték Trump hivatalos kampányoldalát

Meghackelték Trump hivatalos kampányoldalát