szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyar miniszterelnök Brüsszelben fejtette ki, mi a véleménye az Európai Bizottság új migrációs javaslatcsomagjáról.

Költségvetés, uniós helyreállítási csomag, klímavédelem, migráció, jogállamiság, Fehéroroszország – hosszú volt a témák listája Ursula von der Leyen és a visegrádi országok (V4) miniszterelnökeinek brüsszeli találkozóján, amelyet kivételesen Igor Matovic szlovák kormányfő nélkül tartottak. A tárgyalás másfél órán át tartott, de sok nem derült ki arról, mi is hangzott el a zárt ajtók mögött: sajtótájékoztatójukon a kormányfők csak az Európai Bizottság szerdán bemutatott migrációs javaslatáról beszéltek, kérdéseket pedig nem lehetett nekik feltenni.

Ahogy korábban megírtuk, a migrációs csomag szerint, ha a jövőben egy tagállamnak segítségre lenne szüksége egy esetleges menekültválság idején, a többi ország választhatna: befogad tőle menekülteket, vagy a hazaszállításukban segít. Ez jelentős könnyebbség lenne a menekültek kötelező befogadását eddig határozottan ellenző országoknak, köztük Magyarországnak is.

Orbán Viktor csütörtökön Brüsszelben mindezek ellenére azt hangoztatta:

az új javaslatcsomagban hiába nevezik át a kvótát másnak, attól még kvóta marad.

A Lengyelország brüsszeli uniós nagykövetségén Mateusz Morawiecki lengyel és Andrej Babis cseh miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a magyar kormányfő azt mondta: az új bizottsági migrációs javaslatcsomag tónusa jobb, mint a korábbiaké volt, a bizottság megközelítése azonban nem változott.

A javaslatcsomagot tekintve nincs áttörés. Az áttörés akkor következne be, ha elfogadnák azt a magyar javaslatot, hogy senki nem léphet be az Európai Unióba addig, amíg valamely tagállam a vonatkozó jogi eljárást lezárva be nem engedi az unió területére”

– tette hozzá. Orbán szerint ugyanis jelenleg két elképzelés létezik: a bizottságé az, hogy menedzseljük jól a migrációt, a magyar pedig az, hogy állítsuk meg a migránsokat.

Hasonlóan vélekedett a lengyel kormányfő is: „Vannak bizonyos szabályok, amelyekhez ragaszkodunk: a határvédelem hatékonysága, a helyszíni segítségnyújtás vagy az olyan támogatás, amit például Lengyelország nyújt Görögországnak” – mondta Morawiecki, arra utalva, hogy Varsó mobilházakat küld Leszbosz szigetére, ahol nemrég porig égett a moriai menekülttábor.

Elutasított a kvótákat és „az önkéntes szolidaritás értelmetlen ötletét” Andrej Babis is, aki úgy fogalmazott, hogy mindenben Orbánnal ért egyet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória Itthon

Magyarország ezentúl választhat: befogad vagy hazatoloncol menekülteket

Alapjaiban változtathatja meg a magyar kormány helyzetét az Európai Bizottság most bemutatott migrációs paktuma. A terv szerint ha a jövőben egy tagállamnak segítségre van szüksége, a többi ország választhat, hogy befogad-e tőlük menekülteket, vagy a hazaszállításukban segít. A külső határokon sem lehet majd hónapokig várakoztatni az embereket, az érkezőknek öt napon belül teljes átvilágításon kell átesniük.

hvg.hu Itthon

Politico: Így szakította szét Orbán Viktor az Európai Uniót és így úszta meg

A brüsszeli lap hosszú címlapsztoriban elemzi a magyar kormány és az Európai Unió viszonyát, amit leginkább az Európai Néppárt segít elsimítani. A cikkben megszólaló Rui Tavares Frankensteinhez hasonlítja a magyar kormány módszereit, egykori résztvevők pedig arról beszélnek, hogy Jean-Claude Juncker idejében hatalmas viták voltak a Fideszről a Néppárt vezetői között.

„Ez hiba volt”: Maszk nélkül fotózkodott a Fradi-Újpesten a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője

„Ez hiba volt”: Maszk nélkül fotózkodott a Fradi-Újpesten a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője

Svájcban a gazdag családok gyerekeinek a fele szakmunkásképzőbe megy

Svájcban a gazdag családok gyerekeinek a fele szakmunkásképzőbe megy

Így segítették a rendőrök Hadházyékat az autós tüntetésen - videó

Így segítették a rendőrök Hadházyékat az autós tüntetésen - videó