szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jövő áprilisig nem kapcsolják ki a gázt sem a Dankó utcai szeretetotthonban, sem az Oltalom Karitatív Egyesület, illetve a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség iskoláiban, otthonaiban.

Csütörtökön tárgyalt a Nemzeti Közművek képviselőivel Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) alapító lelkésze és az Oltalom Karitatív Egyesület (OKE) elnöke.

A közművek részéről egyoldalú nyilatkozatban biztosították őket arról, hogy április elejéig biztosan nem kapcsolják ki a gázt sem a MET, sem az OKE Dankó utcai intézményeiben.

Iványi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy országszerte összesen 200 millió forintos tartozásuk van, ebből támogatóiknak köszönhetően 60 millió forint gyűlt össze. A támogatók között voltak politikai pártok is: az MSZP és a Demokratikus Koalíció már adakozott, és a Momentum Mozgalomtól is jelezték, hogy hajlandóak segíteni.

A főváros ötmillió forintot fog Iványiék rendelkezésére bocsátani, és kaptak segítséget a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségétől is, ők 613 ezer forinttal szálltak be a tartozás finanszírozásába – ez szimbolikus szám, 613 törvény van a Bibliában.

A MET vezető lelkésze hozzátette, hogy 15 millió forintot magánemberektől azzal a kikötéssel kaptak, hogy azt a gázszámlára fordítsák.

©

Gázszámlatartozásuk hosszú ideje húzódik Iványi elmondása szerint: két éve leveleznek a közművekkel az ügyben, miközben az állam közel hatmilliárd forint támogatással tartozik nekik. A támogatástól 2011-ben estek el, azóta a kormány döntése értelmében a MET nem számít hivatalosan egyháznak, így a személyi jövedelemadó egy százalékára sem tarthat igényt. A hatmilliárd forintból egyet három éve a strasbourgi bíróság ítélt meg nekik; a testület egyúttal azt is kimondta, hogy a magyar egyházügyi törvény sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

A hvg.hu kérdésére Iványi Gábor elmondta, hogy közvetlen kommunikáció közte és a kormány között sem a tartozásról, sem más ügyben nincsen. A lelkész csütörtökön azt üzente a kabinetnek: arra kéri őket, hogy szakítsanak az eddigi alkotmánysértő magatartásukkal, ha pedig erre képtelenek, akkor engedjék át a helyet olyanoknak, akik megnyugtató módon tudják végezni a dolgukat.

Iványi szerint azért nem kapták meg a nekik járó támogatást, mert olyan politikai ügyekbe is beleállnak, mint például a Színház- és Filmművészeti EgyeteméSzeretnénk kitartani addig, amíg kitavaszodik a lelkekben és a fejekben egyaránt tette hozzá.

A Dankó utcai szeretetotthonból a Nemzeti Közművek munkatársai szeptember 17-én akarták leszerelni a gázórát, ám ezt akkor megakadályozták.

Augusztus végén derült ki, hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség oktatási intézményei feleannyi támogatást kapnak idén, mint korábban, jövőre pedig teljesen lenullázódik a köznevelési megállapodás alapján kapott forrás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG360 hvg360

"Bárcsak mindenki egy napig ellenállna a hatalomnak" – Iványi Gábor a HVG Teraszon

"Ez nem kereszténység", hanem "pogányság és mohó önzés" – foglalja össze a jelenlegi hatalom karakterét az egykor Orbán Viktor gyermekeit is megkeresztelő lelkész. Nem tudja még, miként tömik be a pénzügyi űrt, amelyet az okoz, hogy a kormány elvett 95 millió forintot egyháza, az Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség rászoruló fiatalokat befogadó iskoláitól. Iványi azt mondja, a szegényeket semmiképp sem hagyják magukra, s továbbra is vallja: "ha van módod megszólalni, csak az igazat mondhatod".

Furcsa jelzéseket küldött a mobilokra a budapesti City Taxi alkalmazása

Furcsa jelzéseket küldött a mobilokra a budapesti City Taxi alkalmazása

Egészségügyi ellátás külföldön, egyetemistaként – erre kell odafigyelni

Egészségügyi ellátás külföldön, egyetemistaként – erre kell odafigyelni

Kigyulladt egy kamion az M3-ason, áll a forgalom Füzesabonynál

Kigyulladt egy kamion az M3-ason, áll a forgalom Füzesabonynál