szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A köztévé helyett a TV2 Tényekben beszélt a vírusjárvány miatti védekezésről Orbán Viktor.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A miniszterelnök beszélt a járványügyi intézkedésekről, a határzárról és arról is, hogy mikor várható Magyarországon leghamarabb vakcina. Orbán Viktor elmondta a szombaton felvett interjúban, hogy továbbra is felszálló ágban van a járvány, a kórházakra nagyon nehéz időszak vár. Elmondta, hogy járja a kórházakat és úgy látja, mindenhol van elegendő eszköz, de senki sem boldog, ha átvezénylik egy új helyre, célozva itt az egészségügyi dolgozókra. "Kijelöltük az első 8 járványkórházat, ha ezek erőforrásai kimerülnek, jönnek az újabbak."

A kormány irányítja védekezést, de az emberek működtetik az országot, és miközben közelebb vagyunk ahhoz, hogy legyen védőoltás, Brüsszelben most úgy számolnak, hogy legkésőbb a jövő év közepén lesz vakcinánk - tette hozzá.

"A második hullámról tudtuk, hogy érkezik, amelynek az volt a lényege, hogy az emberek is elfogadják, ezért volt a nemzeti konzultáció. Ennek a konklúziója az volt, hogy működjenek az iskolák, a munkahelyek" - fogalmazott. A környező országok közül Csehországot említette, akiknél elszabadult a járvány. Ezért is tartja fontosnak a határzárat, mert a vírus ugyan itt pusztít, de kívülről került ide.

A gazdaságot illetően a beruházás-fejlesztés van fókuszban, további lehetőség, hogy az állam vegyen fel dolgozókat, harmadikként pedig marad a közmunka, amelyben muszáj lesz béreket emelni jövőre - hangsúlyozta Orbán Viktor.

A foglalkoztatásban a kérdés most, hogy a vállalkozók tudnak-e majd olyan munkahelyeket létrehozni, amelyekre szükség van. Egy Német- vagy Franciaországban bezárt gyárat nem biztos, hogy ott fognak megnyitni a válság után. Ugyan ez igaz ránk is, jelenleg verseny van, amiben nekünk minél versenyképesebbnek kell lenni.

Végezetül elmondta, hogy ő maga is aggódott, mert ismeretlen volt az ellenség. Ha egy olyan vírus lett volna, ami közvetlenül a gyermekekre is veszélyes, az jobban megviselte volna. Eddig ennek a vírusnak azonban ilyen mutációja egyelőre nem bukkant fel. Lesz egy pont, amikor meglesz a vakcina, ami időben elérhető lesz a magyaroknak is - biztosította a kormánypárti csatorna nézőit a miniszterelnök.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gábor Zsazsa hamvai egy németországi bank széfjében vannak

Gábor Zsazsa hamvai egy németországi bank széfjében vannak

Koronavírusos az Európai Bizottság alelnöke

Koronavírusos az Európai Bizottság alelnöke

Az ország egyik végében 1100, a másikban 1900 forintos az órabér

Az ország egyik végében 1100, a másikban 1900 forintos az órabér