szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A település volt polgármestere, Bogdán László július közepén halt meg.

Időközi polgármester-választást tartanak a Baranya megyei Cserdiben vasárnap.

A tisztségért két független jelölt, Bogdán Gyula és Panek József indul – derül ki a Nemzeti Választási Iroda honlapjáról.

A Mecsek nyugati végén fekvő település 277 választópolgára reggel hat és este hét óra között egy szavazókörben voksolhat majd.

Az időközi választásra azért van szükség, mert a község tavaly októberben megválasztott, a települést 2006 óta irányító független polgármestere, Bogdán László júliusban 46 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt.

Bogdán László 2006-tól volt a falu polgármestere, a településen lényegében ezt követően megszűnt a bűnözés, a dologtalanokat munkára fogta; a helyi gazdaságban megtermelt javakból városi szegényeket is támogatnak. A cserdi modellről rengeteg cikk született, Bogdán László egyfajta médiasztár lett az elmúlt évtizedben.

„Nagyon nagy baj van" - Bogdán László emlékére

Pénteken temették el Cserdiben a település elhunyt polgármesterét, Bogdán Lászlót. A hvg.hu és a hvg360.hu egy 2015-ös beszélgetés felidézésével tiszteleg a romák helyzetének megváltoztatásáért, közvetlen közössége felemelkedéséért dolgozó, küzdő aktivista-polgármester emléke előtt.

(Képünk illusztráció)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG HVG Hetilap

Cserdi gyászol

„Amikor messziről meglát valaki, embernek lát, de ha közel ér, már csak cigánynak” – így foglalta össze az előítéletes gondolkodás saját bőrén tapasztalt megnyilvánulását a napokban elhunyt Bogdán László a HVG-nek 2014-ben adott portréinterjúban. A Baranya megyei Cserdi polgármestere önkezével vetett véget életének, amelyet a roma–magyar megbékélés ügyének szentelt. Maga is a mélyszegénységből érkezett, s úgy teremtett a 70 százalékban romák lakta faluban mások számára is mintát adó életet, hogy eredeti megoldásaival – például a roma fiatalokat a börtöntől elriasztó „köcsögmentesítő” programjával – széles körű elismerést vívott ki magának. A cigányoknak munkát adott – aki elkésett, azzal a Micimackóból olvastatott fel részleteket –; a megtermelt zöldségekből, gyümölcsökből pedig még nagyvárosi szegényeknek is juttatott a falu nevében. Ötször választották meg polgármesternek, de az országos politikában nem akart szerepet vállalni.

Így segítették a rendőrök Hadházyékat az autós tüntetésen - videó

Így segítették a rendőrök Hadházyékat az autós tüntetésen - videó

Titkolózva mozgatják a Városliget fáit, a főváros sem tudja, honnan hová ültetik át őket

Titkolózva mozgatják a Városliget fáit, a főváros sem tudja, honnan hová ültetik át őket

Váratlanul Magyarországon is elindította randizós felületét a Facebook

Váratlanul Magyarországon is elindította randizós felületét a Facebook