szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Daróczi Csillát korábban egy kamudoktori miatt küldték el a XXII. kerületi Család- és Gyermekjóléti Központtól.

Február közepén szólította fel lemondásra a XXII. kerületi Család- és Gyermekjóléti Központ vezetőjét, Daróczi Csillát a kerület fideszes polgármestere, Karsay Ferenc. Daróczi menesztésének indoka az volt, hogy a nő nem szerzett doktori fokozatot a Debreceni Egyetemen, pedig korábban ezt állította.

A 24.hu most azt írja, hogy Daróczi korábban ezt a doktori oklevelét is csatolta a pályázathoz, amellyel jelentkezett az intézmény élére, így a benyújtott dokumentum felvetette az okirat-hamisítás gyanúját. Az egyetem rektora az ügyben február 14-én feljelentést is tett közokirat-hamisítás miatt ismeretlen tettes ellen a Debreceni Rendőrkapitányságon. Daróczi egyébként menesztése után a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő Kamaraerdei Úti Idősek Otthona Rupphegyi utcai telephelyének vezetője lett tavasszal.

A XXII. kerületi Család- és Gyermekjóléti Központtal kapcsolatban több gyanús ügy is előkerült, ezek kivizsgálására vizsgálóbizottságot hozott létre a budafok-tétényi képviselő-testület. A vizsgálatról készült jelentést szeptember 10-én a képviselő-testület egyhangúlag megszavazta, így a fideszes képviselők is.

A testület a jelentés alapján feljelentésekről is döntött, de a dokumentum a zárt ülés miatt nem lett nyilvános, a 24.hu viszont megszerezte a szöveget.

A bizottság megvizsgálta a Budafok-Tétényi Család- és Gyermekjóléti Központ működését, és húsz esetben találta törvénytelenség vagy a jogszabályok megsértésének gyanúját.

Több kisebb szabálytalanságot is említenek, mint például hogy Daróczi megbízásánál és a munkaviszonya megszüntetésénél nem volt rendben az átadás-átvétel, nem megfelelően tárolták az iratokat az intézményben, a belső kontrollrendszer sem működött rendesen, nem közöltek megfelelően közérdekű adatokat, a béren kívüli juttatások után nem fizettek megfelelően szja-t, az adományokról nem vezettek nyilvántartást, megsértették a hulladékkezelési szabályokat, valamint a közbeszerzési törvényt, és fiktíven foglalkoztattak munkatársakat.

A portál szerint a jelentés felveti annak a gyanúját is, hogy rendszeresen eltulajdonították az adományokat.

A 24.hu által idézett dokumentumban az szerepel, hogy az intézmény volt munkatársai közül többen arról nyilatkoztak, hogy a napi élelmiszer-adományok esetén minden nap először Daróczi Csilla számára kellett összeállítani a legszebb árukat, és vagy az autójába kellett tenni dobozokban, vagy a karbantartó vitte el az intézményvezető lakására.

Az adományosztás után megmaradt mennyiséget bezsákolták, és hetente egyszer jött valaki, aki elvitte állatok takarmányozására. Daróczi Csilla utasítására a ki nem osztott ételek átvételét fiktív emberekre kellett kiírni, és az aláírást hamisítani, írja a portál.

A jelentés idéz egy munkatársat, aki szerint nemcsak élelmiszer-adományokat, hanem cipőket és ruhákat is kapott az intézmény Svájcból, és ezek nagy részét sem a rászorulók kapták meg. Az intézmény volt és jelenlegi munkatársai közül többen nyilatkoztak arról, hogy a 2016 és 2018 közötti időszakban a gyakorlat az volt, hogy az adományokat Daróczi a családsegítő és az önkormányzat munkatársai, illetve a saját rokonsága között osztotta ki.

Az üggyel már korábban foglalkozott a Partizán egyik adása, mely azzal indított, hogy "valakik" dobozokat szállítanak ki Daróczi Csilla lakására, majd egy neve elhallgatását kérő ember arról beszélt, hogy többször kellett adományokat odavinnie.

Az önkormányzati jelentés kitér rá, hogy 2018 decemberében a Kempelen Farkas Gimnázium diákjai gyűjtöttek adományokat az intézmény számára, hogy azokat a családsegítő kiossza a kerület rászorultjai között. Ezek főleg tisztítószerek, pipereáruk, édességek voltak. Az intézmény adományátvételi nyilvántartásában viszont nem találni nyomát ennek az adománynak, a munkatársak nyilatkozata szerint az egészet Daróczi Csilla vitte el.

A dokumentum szerint Daróczi Csilla ráadásul nemcsak az adományokkal élt vissza, hanem egy szabálytalanul kiutalt bérlakásban élt, miközben volt saját ingatlana. A 24.hu úgy tudja, Daróczi kedvezményesen, költségelvű bérleti díjra kapta meg a nyolcvan négyzetméteres lakást, körülbelül havonta hetvenezer forintért. Daróczi kérelmét az önkormányzatnak kellett jóváhagynia, de a kérelem beadásához kellett a munkáltató engedélye is, Daróczi munkáltatója pedig a polgármester, Karsay Ferenc volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fél évvel tovább megmarad a Szép-kártyák extra kedvezménye

Fél évvel tovább megmarad a Szép-kártyák extra kedvezménye

Megcsúsztak a magyar kirándulók, majd a gyökerekbe kapaszkodtak, hogy ne essenek le a hegyről

Megcsúsztak a magyar kirándulók, majd a gyökerekbe kapaszkodtak, hogy ne essenek le a hegyről

"Tragédia, hogy felmentést érzünk, ha a járvány áldozata 70 felett járt"

"Tragédia, hogy felmentést érzünk, ha a járvány áldozata 70 felett járt"