szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Arra kérik a Magyar Orvosi Kamarát, hogy legyen velük szolidáris, és nem vegyen részt az orvosok számára jelentős béremeléssel járó törvény megvalósításában.

Alig négy órájuk volt véleményezni, de nem csak ezért nem támogatta a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt. A szakdolgozói kamara nyílt levélben fordult a Magyar Orvosi Kamarához, aminek elnökétől azt kérik, hogy vállaljon velük szolidaritást, ne fogadja jelenlegi formájában a törvényt, és “semmi esetre sem” vegyen részt a megvalósításában.

A MESZK-nek - mint írták a hvg.hu-hoz is eljuttatott nyílt levélben - nem az orvosi bértáblával van gondjuk, hanem azzal, hogy az új törvény nem teszi lehetővé a szakdolgozói kar számára sem a másod- vagy harmadállást, pedig a dolgozók sok esetben csak ezzel tudják biztosítani anyagi biztonságukat.

A szakdolgozói kamara szerint a törvény méltánytalan és előnytelen helyzetbe hozza a szakdolgozókat, amivel bizonytalanná teszi a betegellátást, és intézményeket fog ellehetetleníteni. Erre egyébként már a javaslat megjelenésekor figyelmeztettek a hvg.hu-nak nyilatkozó egészségügyi szakemberek.

A bérrendezés ilyen egyoldalú formában és ütemezésben való kivitelezése, melyet a foglalkoztatás korlátozásokkal kiegészítenek tömeges megélhetési nehézségeket, pályaelhagyást, sőt országelhagyást eredményezhet! Meg kell őrizni munkatársainkat, hiszen magyar betegeket csak magyar nyelven beszélő magyar szakdolgozói karral lehet személyre szólóan ellátni - írták.

Az orvosoknak jelentős béremelést biztosító, ám az összeférhetetlenségi szabályok miatt a dolgozókat várhatóan gúzsba is kötő, a hálapénz elfogadását és adását pedig egyaránt büntető törvényt kedden már meg is szavazta a parlament.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlavkovics Rita Gazdaság

Magyar Orvosok Szakszervezete: Csapdába csalták az orvostársadalmat

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint a végső vágyott céljuk a kormányéval szinte azonos, de az ütemezésben és a szabályozásban vannak véleménykülönbségek. A szakszervezet szerint viszont a rapid módon elfogadott törvénybe beleremeghet az állami ellátó rendszer.

Meghalt az idős nő, akinek a férje naponta adott szerenádot a kórház előtt

Meghalt az idős nő, akinek a férje naponta adott szerenádot a kórház előtt

Két helyen is lezárták az M5-ös autópályát baleset miatt

Két helyen is lezárták az M5-ös autópályát baleset miatt

Philippe Legrain: Mi lesz a populizmussal Trump veresége után?

Philippe Legrain: Mi lesz a populizmussal Trump veresége után?