szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A volt országos tiszti főorvos szerint most súlyosabb állapotban kerülnek kórházba a fertőzöttek, a vírus hosszú távú következményeiről pedig még mindig nem sokat tudni.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Az intézkedés hiánya az, ami a jelenlegi védekezést leginkább jellemzi – így összegezte a magyarországi koronavírushelyzetet Falus Ferenc korábbi országos tiszti főorvos, aki ezúttal az ATV Start műsorának nyilatkozott.

Falus szerint ilyen fertőzöttségi adatoknál sehol máshol a világon nem lehet 500 fős rendezvényeket tartani, ez Magyarországon viszont továbbra is engedélyezett. Azt is állította, hogy mi vagyunk az egyik olyan ország, ahol nagyon meredek a fertőzöttek számának emelkedése.

[Covid-katasztrófát jósolnak Magyarországon amerikai járványmodellezők]

Falus Ferenc szerint, ha nem változik semmi, októberben-novemberben nagyon sok embert veszíthetünk el, hiszen exponenciálisan növekedik a halottak száma is. Az orvos állította: a kórházakba súlyosabb állapotba kerülnek be az emberek, mint korábban, a vírus hosszú távú következményekről pedig még mindig nem sokat tudni.

Falus szóba hozta, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján már minden 10. ember koronavírus-fertőzött lehet. A becslések alapján 200-as szorzót kell használni, akkor kapjuk meg a reális számot arra vonatkozóan, hány fertőzött van az országban.

Falus Ferenc közölte azt is: 40 százalékos átfertőzöttségnél lehet a járvány stabilizálódásra számítani, de nem tudni, hogy ez az arány most hogy áll a magyar társadalomban.

Ha rajta múlna, mondta, bevezetné, hogy holnaptól csak munkába lehet járni, körülbelül 6 héten keresztül, a szórakoztatóipar és hasonló ágazatokban dolgozókat pedig az állami tartalékokból kellene támogatni szerinte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!