szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Bill Gates alapítványa által támogatott Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) szerint katasztrofális fordulatot vehet a magyarországi koronavírus-járvány.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A Washingtonban működő Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) többek közt a milliárdos Bill Gates támogatásának hála jöhetett létre. Az intézet a koronavírus-járvány szempontjából is fontos szerepet tölt be, az itt dolgozó szakemberek ugyanis járványmodellezéssel foglalkoznak – és természetesen nem csak az Egyesült Államokra vonatkozóan készítenek lehetséges forgatókönyveket.

Az IHME elsősorban matematikai modellek használatával végez számításokat és készít előrejelzéseket egy-egy egészségügyi helyzetről, így a koronavírus-járványról is. Magyarországgal kapcsolatban pedig nincsenek jó híreik: mint azt a Magyar Hang is írja, az IHME úgy találta, hogy ha a jelenlegi trendek folytatódnak,

úgy hazánkban a mostaninál is rosszabbra fordulhat a járványhelyzet.

Az intézet előrejelzésében úgy vélekedett: ha minden úgy marad, ahogy most van, akkor az év végéig több mint 12 500 halálos áldozata lehet a Covid-19-nek Magyarországon, a november végére várt tetőzésre pedig további 35 ezren fertőződhetnek meg.

A napi halálozások számának tetőzését – a jelenlegi trendek alapján – november 19-re teszik az IHME kutatói. Ha viszont mindenki maszkot viselne, úgy az említett csúcsot (elméletben) december elejéig is ki lehet tolni. Ez egyben a napi halálesetek számát is jelentősen csökkentené.

[A Semmelweis Egyetem megmutatta egy 30-as beteg CT-felvételeit, aki két hétig volt lélegeztetőgépen]

Az IHME kutatói szerint a magyar járványcsúcs nagyjából egy hónap múlva következhet be, utána pedig lassú apadás indulhat.

Péntek reggelre a hivatalos tájékoztatás szerint 1322 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és 17 beteg hunyt el.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden eddiginél több teremre és tanárra lesz szükség az idei középiskolai felvételinél

Minden eddiginél több teremre és tanárra lesz szükség az idei középiskolai felvételinél

Tizennegyedszer nyerte meg a Dakart Peterhansel

Tizennegyedszer nyerte meg a Dakart Peterhansel

Egyre többen kapnak átlag feletti nyugdíjat

Egyre többen kapnak átlag feletti nyugdíjat