szerző:
Folk György (EUrologus)
Tetszett a cikk?

Újabb levélben sürgette az Európai Bizottság a magyar kormányt, hogy tartsa be az Európai Bíróság júniusi döntését, amely kimondta, hogy a civil szervezetek külföldi finanszírozásáról szóló magyar szabályozás uniós jogba ütközik.

A magyar kormánynak egy hónapja van arra, hogy válaszoljon, és a tervezett módosításokról és azok elfogadásának idejéről tájékoztassa a Bizottságot – mondta a testület jogállamisági ügyekben illetékes szóvivője, Christian Wigand a Népszava kérdésére. A Bizottság arra is felszólította a magyar hatóságokat, hogy ne alkalmazzák az uniós jogba ütköző magyar szabályozást, ami “Lex Soros” néven terjedt el.

Wigand elmondta, hogy korábban a magyar kormány jelezte, hogy megteszik a szükséges törvénymódosításokat. Hozzátette, a Bizottság október 29-án küldte el újabb levelét az ügyben. Az uniós jog szerint ha egy a tagállam nem teljesíti a Bíróság ítéletét, a Bizottság újabb kötelezettségszegési eljárást indíthat, amelyben pénzbírság kiszabását kérheti a Bíróságtól.

A Bizottságnak tett ígéretével szemben az utóbbi hetekben több olyan civil szervezet is amiatt esett el uniós támogatástól, mert a magyar hatóságok még mindig alkalmazzák a civil szervezetekre vonatkozó, uniós jogba ütköző szabályozást.

A Bíróság kimondta, hogy a magyar korlátozások sértik a szabad tőkemozgást, valamint az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglalt a magán- és a családi élet tiszteletben tartásához való jogot, a személyes adatok védelméhez való jogot és az egyesülés szabadságához fűződő jogot.

Ennek ellenére az utóbbi hetekben a pénzosztó Tempus Közalapítvány arra kérte az Európai Unió Erasmus+ programjának forrásaira pályázó civil szervezeteket, nyilatkozzanak arról, megfelelnek-e a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényben foglaltaknak, azaz kapnak-e külföldről támogatást.

A kifogásolt magyar törvény nyilvántartásba vételi, bejelentési és közzétételi kötelezettségeket írt elő a bizonyos összeghatárt meghaladó mértékű külföldi támogatásban közvetlenül vagy közvetve részesülő civil szervezeteknek.

A civil szervezetek érdekeit képiviselő Civilizáció koalíció álláspontja szerint „a Tempus Közalapítvány egy olyan törvénynek való megfelelést vár el a civil szervezetektől, amely az Európai Unió Bíróságának ítélete alapján jogsértő, tehát nem alkalmazható, és vissza kell vonni. Mindez egyetlen célt szolgál: civil szervezeteket adminisztratív módszerekkel zárni el európai uniós pályázati forrásoktól.”

Erősíti a nonprofit szektor érvelését, mely szerint a kormány adminisztratív módszerekkel akar gátat szabni a civil társadalom finanszírozásának, hogy a napokban a Tempus Közalapítvány élére a Fidelitas volt budapesti elnökét Varga-Bajusz Veronikát nevezték ki, miközben a 2008-óta elnök Tordai Pétert előzetes figyelmeztetés és indoklás nélkül menesztették a dolgozók nagy meglepetésére és tiltakozása ellenére.

Az EUrologus körkérdésére, hogy a magyar kormánnyal általában egy követ fújó varsói vezetés is igyekezett-e uniós bírósági döntést figyelmen kívül hagyni, brüsszeli lengyel forrásaink azt mondták: a bírósági döntéseket eddig betartották, viszont jelenleg zajlik egy pengeváltás Brüsszellel a lengyel alkotmánybíróság második kamarájáról, mely működésének átmeneti felfüggesztését kérte a Bizottság. Jogász szakértők szerint azonban ez nem, vagy csak részlegesen valósult meg. Utóbbi miatt a Bizottság a múlt héten már a második hivatalos figyelmeztető levelet küldte Varsónak, azaz újabb kötelezettségszegési eljárást indított.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tim Cook: Nem lesz bolhapiac az App Store-ból

Tim Cook: Nem lesz bolhapiac az App Store-ból

Megvalósulhat Elon Musk álma: még az idén chipet ültethet a Neuralink az emberi agyba

Megvalósulhat Elon Musk álma: még az idén chipet ültethet a Neuralink az emberi agyba

A nézőtér üres, de a pályákon és a sport közösségi oldalain tovább mérgez a rasszizmus

A nézőtér üres, de a pályákon és a sport közösségi oldalain tovább mérgez a rasszizmus