szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyenként emelte ki A Város Mindenkié civil szervezet aktivistáit a rendőrség az általuk vont élőláncból. A civilek egy férfi és idős édesanyja kilakoltatását próbálták megakadályozni, sikertelenül.

„Ne legyetek kegyetlenek!” – skandálták összekapaszkodva, élőláncot alkotva A Város Mindenkié civil szervezet aktivistái kedden délelőtt, amikor a rendőrség két embert próbált meg kilakoltatni Csepelen – számolt be a Mérce. Tiltakozásukat a rendőrség rövid idő alatt felszámolta, egyenként cipelve el őket onnan. A portál beszámolója szerint a férfit és édesanyját annak ellenére lakoltatták ki, hogy már egy éve folyamatosan törlesztik korábban felhalmozott adósságukat.

A férfi vasárnap kapott arról egy levelet, hogy a kormány által bevezetett kilakoltatási moratórium kezdete előtt mindössze két héttel utcára fogják rakni őket, a járvány ellenére is. Az önkormányzat pedig annak ellenére sem akar elállni a kilakoltatástól, hogy a lakók korábbi 1,7 millió forintos tartozásukból egy év alatt nagyjából 700 ezer forintot törlesztettek, jelenleg pedig havi 80 ezer forint körüli lakbért fizetnek.

A Mérce szerint ebből a 80 ezer forintból körülbelül 40 ezer forint a lakbér, e mellé kellene még fizetniük 65 ezer forintot, ám jelenleg nem tudnak többet, mint 45 ezer forint, mivel a férfi elvesztette az állását a járvány miatt. Az önkormányzati vagyonkezelő ennek következtében mondta fel a törlesztésre vonatkozó részletfizetési szerződést.

A Város Mindenkié szervezet ezt a helyzetet látva döntött a tiltakozás élőláncos formája mellett. Mint közleményükben írták, szerintük kegyetlen megoldás a kilakoltatási moratórium előtt mindössze tizenkét nappal valakit az utcára tenni. A helyszínen Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő is próbált egyeztetni a kiérkező jegyzővel – sikertelenül.

(Kiemelt képünk illusztráció!)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sztojcsev Iván Vállalkozás

Adómentesség, hitelmoratórium, kilakoltatás: mi marad és mi nem a veszélyhelyzet vége után?

A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet június 18-án megszűnt, de az változó, hogy az ekkor elrendelt szabályokat, könnyítéseket meddig kell alkalmazni. Van, ahol június 30-ig tartó átmeneti időről döntöttek, más esetben szeptember 30-a, megint másutt december 31-e a határidő, és még ezek között is vannak kivételek. Ha ezt valaki nagyon bonyolultnak érzi, akkor teljesen igaza van – megpróbáltunk rendet rakni a határidők között.