Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Horváth Péter elnök szerint jó, hogy maradt két napjuk a felkészülésre, bár az ő javaslatuk az lett volna, hogy az iskolák saját hatáskörben is dönthessenek az online oktatás bevezetéséről.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

„Jobb lett volna, ha az egyes iskolák kapnak alternatívákat, de ezeket a döntéseket el tudom fogadni” – nyilatkozta a hvg.hu-nak a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke a kormány intézkedéseiről.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délelőtt a Facebookon jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt

  • A felsőoktatás átáll online üzemmódba, a kollégiumokat is be kell zárni.
  • Középiskolában 8. osztály fölött digitális oktatás lép életbe.
  • A bölcsődék, óvodák, általános iskolák nyitva maradnak a 14 év alattiak számára.
  • A kórházi dolgozókat, tanárokat, óvónőket és bölcsődei dolgozókat hetente tesztelik.

Horváth Péter elmondta, az ő eredeti javaslatuk az lett volna, hogy az érintett iskolák saját hatáskörben is dönthessenek az online oktatásra való átállásról, hiszen vannak olyan intézmények, ahol vagy nehezebbek a körülmények, vagy nem érinti őket a járvány. Azt azonban ő is elismeri, hogy ilyen helyzetben nehéz jó döntést hozni.

A helyettes államtitkárral tartott megbeszélések után reméli azt is, hogy az érettségik meg lesznek tartva, így azok is letehetik a vizsgákat, akik hiányzás miatt korábban nem tudták.*

Az elnök azt is üdvözölte, hogy nem azonnali bezárásról döntöttek, így a tantestületeknek még van egy kis idejük felkészülni, tájékoztatni a diákokat, osztályfőnöki órákat tartani. Persze a megfelelő módszereket a tanításhoz még így is meg kell találni, és nem könnyíti a helyzetet, hogy a téli szünetig még több mint öt hét hátravan.

Azzal, hogy a kollégiumok is bezárnak, valamint a felsőoktatás is online üzemmódra áll át, azt is el lehet érni, hogy kevesebbet találkozzanak a diákok, ne legyenek többen egy helyen, és a tömegközlekedés zsúfoltsága is csökkenthető. Horváth Péter ugyanakkor még azt is el tudta volna képzelni, hogy a 7-8. osztályokban is átálljanak online oktatásra, bár a felsőbb osztályokban a felvételire is készülni kell, ami nehezítő tényező.

Szintén bonyolultabb lesz egy kicsit a helyzet 8-12 évfolyamos gimnáziumokban, ahol a diákok egy része online, egy részük pedig az intézményben fog tanulni. Itt még az is lehet, hogy tömbösítenek majd órákat. Az elnök arra is figyelmeztetett, hogy a diákok ebédeltetését is meg kell oldani.

„Nem irigylem most az iskolaigazgatókat” – tette hozzá Horváth, aki el tudja képzelni, hogy ha nem javul a helyzet, akkor ezeket az intézkedéseket tovább is életben kell majd tartani.

(Címlapképünk illusztráció.)

*Pontosítás: Cikkünk korábbi változatával ellentétben az érettségikről még nem született döntés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Próbafúrásokkal indult meg az 5-ös metróvonal építése

Próbafúrásokkal indult meg az 5-ös metróvonal építése

Radar360: Nehéz lesz elkerülni az óvodai járványgócokat

Radar360: Nehéz lesz elkerülni az óvodai járványgócokat

A bulgáriai választáson nem dőlt el, belebukik-e a korrupcióba Boriszov kormányfő

A bulgáriai választáson nem dőlt el, belebukik-e a korrupcióba Boriszov kormányfő