szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Dél-pesti Centrumkórház főorvosa szerint a szülőknek inkább magukért és a nagyszülőkért kell aggódni, mint a gyerekekért.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A Mandinernek nyilatkozott Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa, aki az egyre durvább számokkal kapcsolatban bevallotta, hogy eddig úgy vélte, novemberben lesz a koronavírus második hullámának “plató szakasza”, tehát a stagnáló fertőzésszám időszaka, de most már senki nem tudja, mi történik.

Szlávik szerint a szigorítások hatását nagyjából két hét múlva lehet majd látni, viszont az iskolák bezárását nagyon nem támogatja: szerinte a gyerekre a legritkábban veszélyes a vírus, ha pedig bezárnák az általános iskolákat, “akkor az összes szakdolgozó, nővér, fiatal orvos otthon maradna a gyerekkel, és ez tragédia lenne az egészségügy számára”.

Az orvos szerint a szülőknek inkább a nagyszülőkért és magukért kéne inkább aggódni a gyerekek helyett.

Szóba került az egészségügyi rendszer leterheltsége is: itt Szlávik szerint egyértelmű, hogy ha egy intenzív osztályt másfélszeresére bővítenek, akkor másfélszer annyi dolgozó kell a betegek ellátásához, az egészségügyi dolgozók 3,3 százalékos fertőzöttségéről pedig azt mondta, náluk ez a szám még alacsonyabb, és a megbetegedettek sem a munkájuk közben fertőződtek meg, hanem otthon a gyerektől, rokontól, ismerőstől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kritikus méretű lehet az informatikushiány a következő években

Kritikus méretű lehet az informatikushiány a következő években

Tűz volt a Capitoliumnál, lezárták és evakutálták a nyugati szárnyat

Tűz volt a Capitoliumnál, lezárták és evakutálták a nyugati szárnyat

Van rosszabb a világjárványnál, legalábbis George Clooney legújabb filmjében

Van rosszabb a világjárványnál, legalábbis George Clooney legújabb filmjében