szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A város fideszes polgármesterének részletes beszámolójából tudni ezt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Veszélyhelyzeti jelentés címmel ad ki rendszerint tájékoztatókat a Facebookon Balassagyarmat fideszes polgármestere, Csach Gábor, aki korábban maga is elkapta a koronavírust. A legfrissebb tájékoztatójában Csach most azt írta: hétfőn 135 koronavírusos beteget ápoltak a helyi kórházban, közülük kilencen voltak lélegeztetőgépen. A 135 Covid-fertőzöttből 23-an balassagyarmatiak. A polgármester azt is megosztotta, hogy “az elmúlt két napban nem volt elhalálozás a kórház Covid-részlegén”.

A városvezető a halotti anyakönyvi kivonatokra hivatkozva azt is írta, hogy az elmúlt héten a város 38 halottja közül 26-an koronavírusosak voltak. “Közülük 5 balassagyarmati elhunytból 1 volt Covid-fertőzött” – írta Csach Gábor a Facebookon.

A tájékoztató azért is lényeges, mert ennyire részletes adatokat még a védekezésre felállított operatív törzs sem közöl.

A beszámolóban szó esik arról is, hogy az elmúlt öt napban 59 új fertőzöttet azonosított a mentőszolgálat a városban, és hogy “minden harmadik pozitív eredmény mostanság már gyorsteszt eredménye”. A településen 79 kontaktszemélyt helyeztek karanténba, “így a mai házi karanténba zárt polgárok száma Balassagyarmaton 324 fő”. Ez Csach szerint rekord.

A polgármester szerint a városházán is találtak hat fertőzöttet, emellett összesen 8 óvónő, 3 asszisztens és 2 dajka is karanténba került. A Balassi Gimnáziumban négy fertőzöttről tudni, illetve egy technikai dolgozó is karanténban van már. A helyi hajléktalanszálló lakói teljes karantén alá kerültek, miután egy lakó pozitív tesztet adott.

Csach Gábor közölte: a Szent Erzsébet Idősotthon három pavilonjában “már csak 3 tünetmentes pozitív bentlakó van a közel 190-ből”, ők mind izolációs szobában vannak. A dolgozók közül mindenki negatív. Múlt pénteken megérkeztek a város szociális intézményeibe a gyorstesztek, melyekkel az ott dolgozókat szűrik – írta a polgármester.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Joe Biden első lépése lesz visszavonni Trump több fontos intézkedését

Joe Biden első lépése lesz visszavonni Trump több fontos intézkedését

Előkerült a Facebook és a Google titkos szerződése

Előkerült a Facebook és a Google titkos szerződése

Újítás a notebookoknál: láthatatlan kamerát tenne a képernyőbe a Samsung

Újítás a notebookoknál: láthatatlan kamerát tenne a képernyőbe a Samsung