szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A miniszterelnök véleménycikkében úgy fogalmazott, arra kényszerül, hogy vitatkozzon a „sokak által gazdasági bűnözőnek” tartott Soros Györggyel, akinek hálózata nyílt beavatkozástól sem riad vissza.

Európa nem hódolhat be a Soros-hálózatnak címmel tett közzé cikket Orbán Viktor saját hivatali oldalán, amit a Facebookon ezzel a szöveggel futtatott meg: „A letiltott cikk, ami nem jelenhetett meg a Project Syndicate-ben”. A miniszterelnök Soros Györgynek a múlt héten megjelent írására válaszolt, amelyet éppen a Project Syndicate (PS) hozott le. Az üzletember abból az alkalomból írta le véleményét, hogy Magyarország és Lengyelország blokkolta a döntéshozatalt az Európai Unió következő hétéves költségvetéséről és a hozzá tartozó helyreállítási alapról, miután a tagállamok képviselői minősített többséggel hozzájárulásukat adták a jogállamisági kritériumok beépítéséhez az uniós pénzek kifizetésénél. Amellett érvelt, hogy az EU nem engedhet a jogállamisági feltételrendszerből, és kitért arra, hogy mire használja fel a Fidesz a koronavírus második hullámát.

Soros Györgyöt nagyon feldühítette Orbán vétója

Az üzletember a Project Syndicate-en ír arról, mire használja fel a Fidesz a koronavírus második hullámát. Az ország kirablását és az ellenzék lenyomását is megemlíti.

Formálódó kompromisszum
A Népszava szerint a kulcs Angela Merkel kezében van az ügyben, akinek személye garancia arra, hogy a két vétózó ország elszigetelése szóba sem jöhet. A lap értesülései szerint a német kancellár környezete olyan megoldást keres, amelyből mindkét fél jól jönne ki. A cikk szerint több „arcmentő” megoldás is körvonalazódik, például az, hogy a vita rendezését az Európai Unió Bíróságára bízzák. De állítólag szóba került olyan politikai nyilatkozatok elfogadása is, amelyekben az EU engedményeket tenne Magyarországnak és Lengyelországnak a jogállami feltételrendszerrel szorosan nem összefüggő és számukra kulcsfontosságú ügyekben.

Válaszcikkét Orbán azzal nyitotta, „sokan úgy vélik, egy ország miniszterelnökének nem szabad vitatkoznia Soros Györggyel. Érvük szerint Soros egy gazdasági bűnöző, mert pénzét spekulációval, embermilliók tönkretételével, sőt egész nemzetgazdaságok megzsarolásával szerezte. Ahogy a kormányok nem tárgyalhatnak terroristákkal, úgy miniszterelnökök sem vitatkozhatnak gazdasági bűnözőkkel.” Ő azonban mégis erre kényszerül, mert Soros a PS-en publikált cikkében „nyílt parancsokat osztott ki az Európai Unió vezetőinek. Ebben arra utasítja őket, hogy keményen büntessék meg azokat a tagállamokat, amelyek nem akarnak a globális, nyílt társadalom zászlaja alatt egy egységesülő európai birodalomba betagozódni.”

A miniszterelnök ezután történelmi kitekintést tett, amelyben hangsúlyozta, hogy „Európa erejét a történelem folyamán mindig is a nemzetek adták”, és „a különbözőségek nagyszerű elegye Európát évszázadokon keresztül a világ vezető erejévé tette”. A nemzetek megszüntetése érdekében azonban szerinte most „ismét nagy erők mozdulnak meg”, a Soros-hálózat évek óta azon dolgozik, hogy Európát bevándorlókontinenssé tegye, s végső soron lebontsa és a globális elit kezébe adja a nemzeti döntéshozatalt.

Orbán szerint az Európai Unió bajban van: világjárvány érte el, de még a korábbi válságait – világgazdasági és a migrációs krízist – sem heverte ki. Számos ország kritikus állapotban van, ezért „soha nagyobb szükség nem volt az európai szolidaritásra, arra, hogy az európai nemzetek egymás megsegítésére összefogjanak” – írta, majd hozzátette: „a magát filantrópnak nevező spekuláns egyik válság idején sem az európai emberek érdekeit nézte, hanem a saját haszna szerint cselekedett”, most pedig az egymás melletti szolidaritás, egymás megsegítése helyett egymás büntetését javasolja.

Melvyn Krauss: Brüsszel fausti alkut kötött, Orbán fellélegezhet, de csak átmenetileg

Egy igen tekintélyes amerikai közgazdász úgy látja, hogy szép lassan el fog aludni az unióban a mostani felzúdulás a jogállam körül, mert sokkal fontosabb, hogy a déli tagállamok gazdaságilag felzárkózzanak az északiakhoz és a közeljövőben ez köti majd le az EU figyelmét.

Orbán úgy látja, hogy Soros hálózata – benne politikusok, újságírók, bírók, bürokraták, civilnek álcázott politikai agitátorok – „most már a nyílt beavatkozástól sem riad vissza”, „egymás ellen hangolja az európai népeket”, s azokat az ellenségeit, akiket nem tud lefizetni, „a hálózat félelmetes fegyverével, a baloldali médiaháttérrel lejáratja, megalázza, megfélemlíti, tönkreteszi”.

A Soros által létrehozni kívánt intézményrendszer a miniszterelnök szerint „a nyílt társadalom égisze alatt egységes gondolkodást, egységes kultúrát, egységes társadalmi modellt akar rákényszeríteni Európa szabad és független nemzeteire”, s elvenné azt a jogot, „hogy minden nép saját maga dönthessen saját sorsáról”. Ezután felsorolta, hogy Soros céljaival szemben mit akarunk „mi”: védett társadalmat (safe society), keresztény demokráciát, azt, „hogy a szabadságot a krisztusi tanítás követésére, a haza szolgálatára és a családunk védelmére is lehet használni”.

Magyar EP-képviselők: Az Európai Unió végét jelentheti, ha engednek Orbánnak

Hat magyar EP-képviselő írt válaszcikket a Die Zeitnak, ahol megjelent egy publicisztika arról, hogy az EU-nak engednie kellene a jogállamisági kritériumok kérdésében.

Megemlítette, hogy „mi, az unió keleti felén élő tagállamok nagyon jól tudjuk, hogy mit jelent szabadnak lenni. A közép-európai nemzetek története nagy birodalmak elleni szüntelen szabadságküzdelem volt”, s többet nem kérünk a megfélemlítésből, anyagi és erkölcsi tönkretételből, fizikai és lelki vegzálásból. Szerinte „azoknak a nyugati vezetőknek, akik egész életüket a megörökölt szabadság és a joguralom (rule of law) világában élték, most hallgatniuk kellene azokra, akik harcoltak a szabadságért”.

Összegzésül közölte: „Az új brüsszeli birodalomért, illetve az ellene folytatott harc még nem dőlt el. Brüsszel elesni látszik, de a nemzetállamok jó része még ellenáll. Ha a szabadságunkat meg akarjuk őrizni, Európa nem hódolhat be a Soros-hálózatnak.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG360 hvg360

Timothy Garton Ash: Orbánnak csak a hatalom és a pénz a fontos

Az oxfordi professzor szerint megrázó, hogy a populista magyar és lengyel kormány a vétóval gyakorlatilag foglyul ejtette az egész Európai Uniót. Szerinte továbbra is fel akarják markolni a közösségi támogatásokat, csak közben kikezdenek két fontos alapelvet: hogy az EU demokráciák szövetsége és az uniós jog minden országra érvényes.

Oldalára fordították a parkoló autót, hogy kilopják a katalizátorát

Oldalára fordították a parkoló autót, hogy kilopják a katalizátorát

A felfújt Trump-baba múzeumba kerül

A felfújt Trump-baba múzeumba kerül

Karácsony: A városaink kifosztása nem kormányzás

Karácsony: A városaink kifosztása nem kormányzás