szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Alaptörvény nem engedi, hogy a járványhelyzet miatt online munkára váltson az Országgyűlés.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Levélben kérdezte az Országgyűlés Hivatalától Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, hogy mi az akadálya az online parlamenti munkának. Szél a súlyosbodó járványhelyzetre hivatkozott levelében, melyre Such György válaszolt.

A hivatal főigazgatója szerint az Alaptörvény nem teszi lehetővé, hogy az Országgyűlés online végezze a munkáját. Vagyis: a váltásnak jogi akadálya van, nem technikai. „Az Országgyűlés Hivatalának ennek megfelelően nincs jogalapja arra, hogy online ülésezést vagy távszavazást készítsen elő” – áll Such György válaszában.

Szél Bernadett a Facebookon kommentálta a főigazgató szavait. A képviselő szerint “ha lenne politikai akarat, az Alaptörvény és a ház működését szabályozó törvények módosításával minden akadály elhárulna az elől, hogy a magyar parlament is megérkezzen a 21. századba".

Szél szerint a kormánypárt azért sem híve az online munkának, mert

minden lehetőséget megragadnak ahhoz, hogy kikapcsolják a maradék parlamenti kontrollt is”.

A tétlenkedés másik oka szerinte az, hogy a Fidesz végtelenül ósdi.

“Miközben Orbán Viktor és a kormánytagok minden másnap online üléseken vesznek részt, hol konferenciákon, hol az Európai Tanács digitális ülésein, itthon elképzelni sem tudják, hogy a magyar parlament is korszerűbben működjön, és akár már most átálljon a virtuális működésre a vírusszempontból korántsem biztonságos fizikai ülésezés helyett” – írta Szél a bejegyzésben, hangsúlyozva, hogy “Cseh Katalin momentumos EP-képviselő együttműködésével” és Hadházy Ákossal közösen újra benyújtották a kérdésre vonatkozó Alaptörvény-módosítási javaslatukat, amit tavasszal egyszer már leszavazott a Fidesz. “Ugyanis most már papírom van róla, hogy nem technikai, egyedül jogi akadálya van annak, hogy a magyar parlament is végre rugalmasan működjön” – zárta sorait Szél Bernadett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb 95 halálos áldozata van a járványnak Magyarországon

Újabb 95 halálos áldozata van a járványnak Magyarországon

A kormány egyelőre nem gondolkodik az idősek vásárlási sávjának visszaállításán

A kormány egyelőre nem gondolkodik az idősek vásárlási sávjának visszaállításán

Idén is elmarad a Glastonbury

Idén is elmarad a Glastonbury