szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormányzati tájékoztatási oldalon frissítették a mintavételek számát, eszerint nem 18 301 új tesztet végeztek, hanem 31 879-et.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára volt az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatójának első fellépője.

Elmondta, folyamatban van a pedagógiai intézményekben dolgozók tesztelése, amely holnapra véget ér. Több mint ezer csapat van a terepen, a tesztelés pedig "példátlanul bonyolult logisztikai feladat", ahogy az adatok feldolgozása is. Hangsúlyozta, mindenkit, aki jelen van és vállalja, azt tesztelik az intézményekben, tehát a technikai személyzetet is. Korábban több intézményből érkeztek olyan hírek, hogy a portásokat, gondnokokat nem tesztelik.

György kifejezte haragját, amiért bizonyos pártok "politikai haszonszerzési céllal akadályozzák a tesztelést" azzal, hogy álhíreket terjesztenek. Nem igaz, hogy nincs védőfelszerelés és étkeztetés – mondta az államtitkár, majd felsorolta, mi mindent kapnak a tesztelésben részt vevő egyetemisták.

Adatszolgáltatási torlódás okozta a mai csúcsot

Müller Cecília országos tiszti főorvos ismertette a koronavirus.gov.hu-n reggel közzétett napi számokat. Felhívta a figyelmet, hogy tegnap senki sem halt meg magától a koronavírustól, ezért az a fontos, hogy a meglévő "egy vagy két alapbetegségünket karbantartsuk". (A hivatalos tájékoztató oldalon ugyanakkor szerepel 42 éves elhunyt, akinek magas vérnyomás volt az egyetlen feltüntetett alapbetegsége – a szerk.)

Müller kitért arra, hogy kiugrónak tűnik ugyan a mai, 6360-as fertőzöttszám, de ennek az az oka, hogy az adatok nem egyenletesen futnak be hozzájuk. Ezenkívül az antigéntesztekkel növekedett a napi tesztek száma is. Müller azt mondta, a központjukhoz sok adatszolgáltató küld számokat, és előfordul, hogy egy csomagban érkeznek be korábban elvégzett tesztek eredményei. Ennek köszönhető a mai csúcs.

Azóta a koronavírus tájékoztató honlapon is frissültek a tesztszámok, eszerint

nem 18 301 új tesztet végeztek, hanem 31 879-et.

Egy hónap bezárást ért az állra húzott maszk

A tiszti főorvos ismét – sokadszorra – figyelmeztetett a higiénés szabályok betartására. Mi hajlamosít a koronavírus-fertőzés elkapására? – tette fel a kérdést. Közölte, a dohányzás károsítja az immunrendszert és a tüdőszövetet, ami súlyosbítja a betegség kimenetelét; a súlyos szövődményeket elszenvedők körében magasabb a dohányzók aránya. A másik kockázati tényező a kóros elhízás.

Emellett a beltéri levegő minőségére is érdemes odafigyelni – jelezte Müller Cecília, mert szellőztetés nélkül feldúsul a vírus a szobákban. Hozzátette: fontos ám, hogy ne hűtsük ki a lakást, hanem egy gyors kereszthuzattal oldjuk meg a légcserét, mégpedig napjában többször.

Kiss Róbert rendőr alezeredes elmondta, 664 esetben intézkedtek "maszkviselési anomáliák" miatt az elmúlt 24 órában. Az esetek többségében helyszíni bírságot szabtak ki. Történtek szabálysértések üzletek részéről is: egy VIII. kerületi fodrászatban nem jól, iletve nem viselték a maszkot, ezt az üzletet 7 napra bezárták. Egy V. kerületi bisztróban a maszkot állára húzva viselte a pultos, a bisztrót 30 napra záratta be a rendőrség.

Egy nap alatt 245-en szegték meg a kijárási tilalmat, legalábbis ennyit füleltek le a rendőrök tiltott kijárás vagy úgynevezett túlsétáltatás elkövetése miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán is gratulált a német CDU új elnökének

Orbán is gratulált a német CDU új elnökének

Átlépte a 2 milliót a koronavírus okozta halálesetek száma a világon

Átlépte a 2 milliót a koronavírus okozta halálesetek száma a világon

Strasbourg szerint a fokozott rendőri ellenőrzés nemzetközi egyezményt sért

Strasbourg szerint a fokozott rendőri ellenőrzés nemzetközi egyezményt sért