szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egyetem sztrájkbizottsága szerint a Fővárosi Ítélőtábla harmadszor mondta ki: minden sztrájkkövetelésük és így a sztrájk maga is jogszerű.

Közleményt adott ki csütörtök este a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) sztrájkbizottsága. Az intézmény oktatói a kezdetektől fogva sztrájkolnak, de úgy, hogy "közben kínosan ügyelünk az oktatás és a hallgatók jogainak sérthetetlenségére".

Mostani közleményükben azt írták, hogy immár hatvannégy napja, hogy sztrájkba léptek az egyetemi autonómia visszaállításáért.

Hatvannégy napja sztrájkolunk úgy, hogy közben kínosan ügyelünk az oktatás és a hallgatók jogainak sérthetetlenségére. Hatvannégy napja készülünk rá, hogy a sztrájktárgyalások végre elkezdődnek. Hatvannégy napja, hogy sem a munkáltató, sem a fenntartó, sem az alapítói jogokkal rendelkező minisztérium nem teljesíti törvényi kötelezettségét: nem ül le velünk tárgyalni. Ehelyett újra és újra a bíróságon támadja meg a sztrájkot, vitatva annak jogszerűségét"

– írták.

A sztrájkbizottság szerint a hatvannégy sztrájknapból hatvanegy érdemi tárgyalások helyett jogi csatározással telt. "Máig, hiszen kezünkben van a Fővárosi Ítélőtábla legújabb végzése, mely most már harmadszor állapítja meg, hogy minden sztrájkkövetelésünk és így a sztrájkunk is jogszerű".

A magyar jog szerint akkor érvényes egy sztrájkkövetelés – írják még, hogy – ha az a dolgozók gazdasági és szociális körülményeinek fenntartását, javítását célozza. "Az SZFE sztrájkjának jogszerűsége mellett tehát azt is kimondta a bíróság, hogy az akadémiai függetlenségért, a művészi és tudományos munka szabadságáért folytatott küzdelem igenis jogszerű, hiszen ezek az értékek alapvetőn határozzák meg mindannyiunk munkakörülményeit" – áll a csütörtök esti tájékoztatásban. Hozzáteszik: az ítélőtábla végzése ellen fellebbezésnek helye nincs, így "jogszerű sztrájkunkat jogszerűen folytatjuk".

Felszólítjuk a munkáltatót és a fenntartót a sztrájktörvény betartására, a tárgyalások megkezdésére"

– zárul a sztrájkbizottság közleménye.

A sztrájkolók követeléseit itt olvashatja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Betiltják a dohányzást a milánói köztereken

Betiltják a dohányzást a milánói köztereken

Fölényes győzelemmel kezdett a magyar női vízilabda-válogatott

Fölényes győzelemmel kezdett a magyar női vízilabda-válogatott

Soha nem látott videókat ígér Meghan Markle apja egy új dokumentumfilmben

Soha nem látott videókat ígér Meghan Markle apja egy új dokumentumfilmben