szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Elutasította a Fővárosi Törvényszék Tiborcz István keresetét a Karácsony Gergely főpolgármester ellen indított polgári perben. A Tiborcz-adó kifejezés a döntés szerint nem sértette a miniszterelnök vejének sem a becsületét, sem a névhasználathoz fűződő jogát.

Karácsony Gergely főpolgármesternek kedvező döntés született abban a perben, amit Tiborcz István vállalkozó, a miniszterelnök veje indított ellene – tudta meg a hvg.hu a főpolgármestert a perben ügyvédként képviselő Schiffer Andrástól.

Tiborcz István egymillió forintos elégtételt és bocsánatkérést követelt volna a perben a főpolgármestertől, mert szerinte az a tavalyi önkormányzati választási kampányban visszaélt a nevével és megsértette a becsületét, amikor Tiborcz-adónak nevezett el egy adófajtát.

Schiffer András szerint a bíróság megalapozatlannak találta a keresetet mind a jóhírnévhez és becsülethez való, mind pedig a névhasználati jog vonatkozásában, bár a döntés még nem jogerős.

Schiffer András azt mondta, hogy a bíró szóbeli indoklásában két alkotmánybírósági határozat érvelését is felhasználta és kiemelte, hogy a sérelmezett kifejezést választási kampányban használták, valamint azt is rögzítette, hogy a közteherviselés közügy, és a közszereplők köre tágabban értelmezhető, mint a politikusoké. Ráadásul nem elfogadható – amivel Tiborcz jogi képviselője érvelt a korábbi tárgyaláson –, hogy sérelmes lenne, ha valakinek a nevét egy adófajtával kapcsolják össze.

Az ügyvéd szerint különösen fontos volt az indoklásban, hogy a bíróság kimondta, a közszereplői minősítést különösen befolyásolja, hogy egy jelentős ingatlanvállalkozóról van szó, akinek – mint komoly piacbefolyásolási erővel rendelkező vállalkozónak – fokozott tűrési kötelezettségük van a nyilvánosságban.

Ezzel a bíróság Karácsonyék érvelésének adott igazat, amiről itt írtunk részletesebben.

Schiffer András azt mondta, hogy ők elfogadják a döntést, és ugyan a tárgyaláson nem derült ki, hogy mit lép a felperes, de arra számít, hogy az ügynek még nincs vége.

Tiborcz-adó, Tiborcz-adó, Tiborcz-adó. Ezt bárhányszor leírhatom és mondhatom, mert a bíróság ma elutasította a miniszterelnök vejének keresetét. Ő igenis része a közéletnek.

- írta a Facebookon Karácsony Gergely, a döntést kommentálva:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ballai Vince Gazdaság

Karácsony a Tiborcz-perben: Emblematikus figurát kerestem az új adónem elnevezéséhez

Világos jelzést szeretett volna küldeni, hogy egyértelmű legyen, kire vonatkozik a társadalmi különbségek enyhítését célzó új adó, amit Tiborcz-adónak kereszteltek a tavalyi önkormányzati választási kampányban – mondta Karácsony Gergely főpolgármester az ellene Tiborcz István által indított személyiségi jogi per keddi tárgyalásán. Tiborcz egymillió forintos elégtételt és bocsánatkérést szeretne a főpolgármestertől, mert szerinte visszaélt a nevével és megsértette a becsületét.

Váratlanul lemondott az Államkincstár vezetője

Váratlanul lemondott az Államkincstár vezetője

A Sony újabb szabadalma: banánból csinálnának kontrollert

A Sony újabb szabadalma: banánból csinálnának kontrollert

Radar360: A bölcsődék még nyitva maradnak, a kaszinók zárnak

Radar360: A bölcsődék még nyitva maradnak, a kaszinók zárnak