Döntött a bíróság: Nem sértő a Tiborcz-adó kifejezés használata

Döntött a bíróság: Nem sértő a Tiborcz-adó kifejezés használata

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Elutasította a Fővárosi Törvényszék Tiborcz István keresetét a Karácsony Gergely főpolgármester ellen indított polgári perben. A Tiborcz-adó kifejezés a döntés szerint nem sértette a miniszterelnök vejének sem a becsületét, sem a névhasználathoz fűződő jogát.

Karácsony Gergely főpolgármesternek kedvező döntés született abban a perben, amit Tiborcz István vállalkozó, a miniszterelnök veje indított ellene – tudta meg a hvg.hu a főpolgármestert a perben ügyvédként képviselő Schiffer Andrástól.

Tiborcz István egymillió forintos elégtételt és bocsánatkérést követelt volna a perben a főpolgármestertől, mert szerinte az a tavalyi önkormányzati választási kampányban visszaélt a nevével és megsértette a becsületét, amikor Tiborcz-adónak nevezett el egy adófajtát.

Schiffer András szerint a bíróság megalapozatlannak találta a keresetet mind a jóhírnévhez és becsülethez való, mind pedig a névhasználati jog vonatkozásában, bár a döntés még nem jogerős.

Schiffer András azt mondta, hogy a bíró szóbeli indoklásában két alkotmánybírósági határozat érvelését is felhasználta és kiemelte, hogy a sérelmezett kifejezést választási kampányban használták, valamint azt is rögzítette, hogy a közteherviselés közügy, és a közszereplők köre tágabban értelmezhető, mint a politikusoké. Ráadásul nem elfogadható – amivel Tiborcz jogi képviselője érvelt a korábbi tárgyaláson –, hogy sérelmes lenne, ha valakinek a nevét egy adófajtával kapcsolják össze.

Az ügyvéd szerint különösen fontos volt az indoklásban, hogy a bíróság kimondta, a közszereplői minősítést különösen befolyásolja, hogy egy jelentős ingatlanvállalkozóról van szó, akinek – mint komoly piacbefolyásolási erővel rendelkező vállalkozónak – fokozott tűrési kötelezettségük van a nyilvánosságban.

Ezzel a bíróság Karácsonyék érvelésének adott igazat, amiről itt írtunk részletesebben.

Schiffer András azt mondta, hogy ők elfogadják a döntést, és ugyan a tárgyaláson nem derült ki, hogy mit lép a felperes, de arra számít, hogy az ügynek még nincs vége.

Tiborcz-adó, Tiborcz-adó, Tiborcz-adó. Ezt bárhányszor leírhatom és mondhatom, mert a bíróság ma elutasította a miniszterelnök vejének keresetét. Ő igenis része a közéletnek.

- írta a Facebookon Karácsony Gergely, a döntést kommentálva:

Hozzászólások