Jakus Ibolya
Jakus Ibolya
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szubjektív lapajánló.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Kizökkent az idő. Néhány hét alatt szétesett a világ, benne Magyarország, benne a privát életünk. A járvány letagadhatatlanul terjeszkedik, most épp a „csoportos” fertőzések szakaszában, már nemcsak távoli ismeretlenek, hanem a családtagjaink, barátaink egészsége forog kockán. A koronavírus okozta gazdasági pánik a brókerek képernyőiről átköltözött a munkahelyeinkre, százezrek egzisztenciája omlott össze vagy került veszélybe, s csak idő kérdése a tömeges csőd és elbocsátáshullám. Eközben

megszűnt vagy bezárt minden, amitől az ember kultúrlénynek érezheti magát,

beláthatatlan ideig szobanövényként leszünk kénytelenek vegetálni. A frusztráló bezártságban minden eddiginél nagyobb szükség van a hiteles, következetes és tudományosan megalapozott tájékoztatásra, aminek annak dacára igyekszünk eleget tenni, hogy a HVG-nél is a személyes kapcsolattartás minimalizálására, távmunkára kényszerültünk, és élesben tanulunk alkalmazkodni az új helyzethez.

Jelen tudásunk szerint három tényező determinálja a megbirkózást a járvánnyal: mikorra járnak sikerrel a Covid–19 elleni oltás és gyógyszer kifejlesztésére irányuló erőfeszítések, milyen az egészségügyi ellátórendszer felkészültsége, és mennyire bíznak az emberek a hatóságok által elrendelt intézkedések hatékonyságában, azaz mennyire hajlandók együttműködni. Az eredményesség jókora részben azokon a társadalmi csoportokon – kutatókon, tudósokon, orvosokon, tanárokon, újságírókon – múlik, akikbe

a kormány az utóbbi években nagy élvezettel törölte bele a lábát.

Az erőszak bűvöletében éppen az első haláleset bejelentésekor nevezte Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár gyurcsányistának a szigorúbb intézkedéseket követelő orvosi kamarát és szenzációhajhásznak a tesztelés protokollja iránt érdeklődő újságírókat. S a vadászjelmezbe bújt komisszár láttán csak kínunkban jutott eszünkbe a régi szovjet vicc poénja: tulajdonképpen akár közéjük is lövethetett volna.

Azóta egyébként a szigorítások megtörténtek, sok-sok életbevágó kérdésre továbbra sincs azonban válasz. Mi azért a magunk eszközeivel igyekeztünk a járvány minden aspektusának utánajárni, s ahogy kevés olyan ágazat vagy ország van, amely nem érintett, kevés olyan cikkünk is van, amely valamilyen módon ne kapcsolódna a témához. Címlap-összeállításunkban a kormány intézkedéseinek elemzése mellett megszólaltatunk makroközgazdászt és sok-sok elhivatottan dolgozó vagy épp tétlenségre kárhoztatott magyar kisembert, ápolónőt, szociális munkást, katonát, rendőrt, vendéglátóst, pilótát és néhány külföldi sorstársukat. Felvázoljuk a munkajogi kérdéseket, a bevétel, jövedelem nélkül maradó cégek és magánszemélyek kilátásait. S ismertetjük a Medián által a hét végén – még a drasztikus bejelentések előtt – a HVG-nek készített felmérés eredményeit: akkor még a magyar polgárok többsége nem érezte, hogy a vírus miatt változtatnia kellene megszokott életvitelén, relatív többségük elégedett volt a kormány fellépésével, de csak egyharmaduk bízott az egészségügyi ellátás hatékonyságában. Gazdaság rovatunk vonatkozó cikkéből az is kiderül, hogy az aggodalom nem alaptalan. Tech rovatunkban a vírusellenes medicinákkal kapcsolatos kutatásokról olvashatnak, a Világ rovatban pedig a foci-Eb és számos más sportesemény lefújásáról és a tokiói olimpia körüli bizonytalanságról. Vélemény rovatunkban Majtényi László azt fejti ki, hogy

a hatalom miként képes visszaélni a különleges jogrend fedőnevű jogkorlátozással,

Magyarország rovatunkban pedig a visszaélés gyakorlati megvalósulására hozunk fel példákat. És aggodalommal figyeljük a vélemény- és sajtószabadság korlátozása, sőt a cenzúra iránt a propagandisták részéről felmerült igényeket.

A szerző a HVG felelős szerkesztője

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!