Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szubjektív lapajánló.

Index-botrány
Alig néhány hónap telt el azóta, hogy az Index főszerkesztőjének kirúgása miatt felállt a szerkesztőség és új hírportál indított Telex néven, máris menesztették a helyükre kinevezett vezetőket az Index éléről. Szűk fél év alatt tehát két fordulatot is megélt Magyarország egyik vezető hírportálja - kövesse velünk az eseményeket cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

„Az embert először jól megverik, aztán ő veri meg a kisebbeket, majd hol megverik, hol ő ver meg valakit. Végül rájön, hogy ez mind elviszi az energiát a játéktól, attól, hogy nyerjünk” – a múlt héten elhunyt Benedek Tibor nyilatkozott így pár éve a HVG Portré rovatában. Alighanem ő és a hozzá hasonló kiváló sportemberek miatt is áll olyan közel a magyarok szívéhez a vízilabda (és hogy még miért, arról Szellem rovatunkban írunk).

A magyar pólósok sikerének titkát a fiatalon távozott Benedekkel ellentétben matuzsálemi kort, 103 évet megért Tarics Sándor is abban vélte megtalálni, hogy mivel a labda „gyorsabban repül, mint ahogyan mi úszunk”, inkább a játékra kell összpontosítani, semmint a bunyóra. Ha az ilyen – életbölcsességnek is nevezhető – technikákból szemernyit is magáévá tenne a másfajta labdajátékért rajongó Orbán Viktor, ez a hét sem arról szólna, hogy a kormány – az MTA, a CEU, a Népszabadág és független társaik után – épp a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, valamint az Indexet készül bedarálni. Ahogy Magyarország rovatunk cikkéből kiderül, a koreográfia jól bejáratott:

gyomrozás, kifárasztás, az ellenfél megosztása, a tiltakozók megbélyegzése, a döntés lebegtetése („Faragó lóbálja, lóbálja”), s végül a kegyelemdöfés.

Hogy ezt a sportszerűtlen játékot meddig lehet büntetlenül űzni, arra még nem mernék a bukmékereknél nagy összegű fogadásokat kötni, de annyi biztos, a kiállítás váratlanul is bekövetkezhet. Pár hete még Varsóban sem gondolta volna senki, hogy az ottani Fidesz, a kormányzó Jog és Igazságosság párt Áder Jánosa, Andrzej Duda veszíthet. A vasárnapi voksolás miatt mégis főhet az őt jelölő pártot és Lengyelországot ténylegesen vezető Jaroslaw Kaczynski feje. Mint Világ rovatunk elemzéséből kiderül, a bizonytalanságot – s ezzel együtt a változás esélyét – alapvetően a járványhelyzet hozta el a lengyeleknél.

Közben az élet lassan Magyarországon is visszazökken a régi kerékvágásba, csakhogy – mint az egészségügy újraindulásáról szóló cikkünkből kiderül – a rendes kerékvágás tele van kátyúkkal, amelyek csak tovább mélyültek az elmúlt hónapokban. Ennek az embert próbáló időszaknak a társadalmi-gazdasági mérlegét Fókuszban rovatunk összeállításában vonjuk meg. Az is kiderül belőle, hogy az Orbán-kabinet – amelynél egy brüsszeli vizsgálat szerint minden más ország kormánya nagyvonalúbb volt – jócskán megkopasztotta járvány sújtotta polgárait, miközben személyre szabott támogatásokkal tolta meg az övéi sárban megakadni látszó szekerét. Mészáros Lőrinc úgy szabadult meg a mátrai cégétől (lásd Pénztüzelésű erőmű című cikkünket), hogy az állam lényegében kétszer fizetett érte. Hogy még ilyenek miatt sem megy utcára a magyar, arra Csányi Vilmos etológus ad magyarázatot a vele készült interjúban, hozzátéve:

még a járvány sem elég ahhoz, hogy a világ észhez térjen.

Az elmúlt hetekben alaposan kimaxolt-kimaszkolt vészhelyzet előtt persze azt sem gondolta volna senki, hogy – köszönhetően egy tréfás kedvű tornatanárnak és a viccet nem értő tankerületi vezetőnek – akár egy vasalódeszka is az emberi ostobaság szimbólumává válhat. Még szerencse, hogy a magyarok többsége nemcsak érti, de ellentétben a hatalommal, kedveli is a humort. És reménykedik, hogy a járványnak nem lesz második hulláma, s így okafogyottá válhat a villanyszerelő bölcsessége: „Inkább most szigeteljünk, minthogy később földelni kelljen.”

A szerző a HVG vezető szerkesztője

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!